Добрич. Виртуално Областен информационен център (ОИЦ) - Добрич представи днес

...
Добрич. Виртуално Областен информационен център (ОИЦ) - Добрич представи днес
Коментари Харесай

Виртуално Областен информационен център-Добрич представи актуални мерки за запазване на заетостта и подпомагане на родители

Добрич. Виртуално Областен информативен център (ОИЦ) - Добрич показа през днешния ден настоящи ограничения за опазване на заетостта и подкрепяне на родители в изискванията на пандемия, оповестиха от центъра . По време на виртуална осведомителна среща Искра Димова, специалист в Областен информативен център-Добрич, е показала настоящите ограничения за опазване на заетостта към Агенцията по заетостта и за подкрепяне на родителите от Агенцията за обществено подкрепяне в изискванията на пандемия. Крайният период за подаване на документи за кандидатстване по размер 60/40 за приемане на финансова поддръжка в размер на 60% от осигурителния приход на служащите за интервала януари-март е изменен от 16.04.2021 година на 15.04.2021 година

Промените от 1 април 2021 година плануват погашение на средствата за целия интервал или за част от интервала от 1 април до 31 май 2021 година По мярката се изплащат средства за интервал до 3 месеца на работодатели от съвсем всички стопански браншове за опазване на заетостта за служащи и чиновници, чиято работа е била прекратена, работили са на ненапълно работно време или са употребили отпуск през интервала на изключително състояние и изключителна епидемиологична конюнктура. Финансовата поддръжка от 80 млн. лева по плана на Агенцията по заетостта „ Краткосрочна поддръжка за претовареност в отговор на пандемията от COVID-19 “ е ориентирана към работодатели и самоосигуряващи се лица в секторите хотелиерство и ресторантьорство, превоз и туризъм, непосредствено наранени от изключителното състояние.

Компенсацията в размер на 290 лева се дава за опазване на заетостта на служащите и се изплаща за цялостен календарен месец, считано от 1 юли 2020 година до 31.05.2021 година, за не повече от 6 месеца. Задължително е да се резервира заетостта им през целия интервал на погашение на обезщетенията, както и за спомагателен интервал, еднакъв на половината интервал на получените обезщетения.

По план „ Запази ме “ се дават обезщетения в размер на 75% от месечния застрахователен приход за м. октомври 2020 година за служащи, обезпечени в стопански действия, за които са въведени краткотрайни ограничавания в интервала на оповестено изключително състояние или оповестена изключителна епидемиологична конюнктура. Те би трябвало да са в неплатен отпуск по член 160, алинея 1или член 173а, алинея 2 от Кодекса на труда, за не повече от 60 дни в границите на 2020 година, а с измененията признати с Постановление на Министерски съвет 99/2021 за не повече от 90 дни в границите на 2021 година Допустимите стопански браншове може да видите. Със средства по план „ Заетост за теб “ се дава опция работодателите да наемат безработни лица за интервал до шест месеца, като на работодателя се изплаща минимална заплата и дължимите осигуровки за всеки нает.

Финансовите средства по плана са 160 млн. лева, от които 50 млн. лева са заделени единствено за работодателите от секторите „ Хотелиерство и ресторантьорство ” и „ Туристическа агентска и операторска дейност; други действия, свързани с пътувания и резервации “. За останалите работодателите от допустимите, средствата са разпределени на квотен принцип по общини, като за област Добрич бюджетът възлиза на 2 646 998,99 лева Желаещите да се включат в плана е належащо да подадат Заявка за свободни работни места и изискуемите документи по електронен път на следния линк:.

За обезпечаване на по-добро съвместяване на професионалния с персоналния живот на родителите с деца от 0 до 12 годишна възраст, по план „ Родители в претовареност “ ще се дава услугата „ Детегледач “. Максималният период за прилагане на детегледач е 18 месеца или до момента в който детето навърши 5 или 12 година От услугата могат да се възползват родителите на деца до 5 година, които не са записани на ясла или детска градина; многодетни родители на деца до 12-годишна възраст, които са се върнали на работните си места, и децата им посещават детски ясли/градини или учебни заведения, както и регистрирани безработни родители. Заявленията ще се одобряват на книжен притежател, персонално във всички бюра по труда в страната, или на имейл: [email protected] (сканирани с автограф или електронно подписани).

Родители с деца до 14 години в неплатен отпуск имат право на месечна целева помощ по време на изключително състояние или изключителна епидемиологична конюнктура при положение, че не могат да работят отдалечено от у дома и нямат опция да употребяват заплатен отпуск. Мярката има подоходен аршин, който беше повишен на 150% от минималната заплата. Така семейство с едно дете би трябвало да има приход до 2925 лева, а с две и повече – до 3900 лева Размерът на помощта се дефинира от броя на децата, както и от броя на работните дни, в които децата не посещават училище/детско заведение. Заявления се подават в Дирекция „ Социално подкрепяне “ по сегашен адрес, най-късно до края на месеца, идващ месеца, за който в училището/детското заведение са въведени ограничавания по отношение на изключителното състояние или изключителната епидемиологична конюнктура.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР