Добрич. Добрич ще увековечи паметта на всички воини, загинали за

...
Добрич. Добрич ще увековечи паметта на всички воини, загинали за
Коментари Харесай

Община град Добрич: Добрич ще увековечи паметта на всички воини, загинали за свободата на Добруджа, с обявяването му за град на българската бойна слава

Добрич. Добрич ще увековечи паметта на всички воини, починали за свободата на Добруджа, с оповестяването му за град на българската бойна популярност. Това оповестиха от пресцентъра на Община град Добрич . Инициативата на кмета на Община Добрич Йордан Йорданов е от юли месец 2017 година и зад нея застанаха президентът на България Румен Радев, ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, народни представители, политически партии, институции, организации, общественици жители. Днес на свое съвещание депутатите одобриха със 130 гласа „ за “ предлагането и прелистиха нова страница в историята на Добрич. Обявяването на добруджанския град за град воин е знак на въжделенията на доста родолюбиви добруджанци, които през годините интензивно работиха, с цел да могат да бъдат възобновени събития, които по една или друга причина не намираха място в дневния ред на обществото. Тези исторически събития и героите, отдали живота си, с цел да бъдем свободни, ще намерят почтено място в историческата ни памет. През септември 1916 година Южна Добруджа отбелязва своето избавление с помощта на победоносния ход на българската войска, интензивно подпомагана от българското добруджанско население. Това са дни на мъжество, геройство и смелост. Героичният ход на Трета българска войска, прочут като Добричката епопея е едно от най-великите каузи за свободата на България. В боевете за Добрич от 5 до 7 септември през 1916 година умират над 3000 воини от шест национални армии (българска, немска, румънска, съветска, сръбска и турска), шест вероизповедания (православни, католици, протестанти, армено-грегорианци, юдеи и мюсюлмани) и повече от 10 националности. Всички починали са положени един до различен без разлика от тяхната религиозна и национална принадлежност във Военното гробище в Добрич - извънреден образец за великодушие и приемливост. С българската бойна популярност в Добрич е обвързван и монументът на именития лидер на българската кавалерия ген. Иван Колев, изиграл решаваща роля за освобождението на Добрич и Добруджа. Добричката епопея подрежда Добрич паралелно до имената на Шипка, Сливница, Одрин, Тутракан - велики епопеи на българския военен дух и жертвоготовността за Свободата на отечеството.
Община Добрич благодари на народните представители, вносители на предлагането за оповестяването на Добрич за град на българската бойна популярност.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР