Добра новина за хората със спестявания в банките.След години на

...
Добра новина за хората със спестявания в банките.След години на
Коментари Харесай

Три банки взеха ключово решение. Какво е

Добра вест за хората със спестявания в банките.

След години на намаляващи и даже негативни лихви в този момент още веднъж има късмет спестяванията в банката да носят някакви доходи. 

Едно от догатките е, че заемите към този момент приближават сумата на депозитите, само че към този момент няма удостоверение за това.

Данните на Българска народна банка демонстрират, че към края на март 2022 година депозитите до 1000 лв. са намалели с близо 98 000 броя. Спад в броят на депозитите се следи и при тези с размер от 1000 – 2500 лева и от 2500 до 5000 лева Увеличение обаче има при депозитите за суми от 20 000 лева до 200 000 лева Причините могат да бъдат няколко съществени

: • Окрупняване на дребни депозити • Инфлацията и увеличените разноски карат семействата да протягат ръка към депозитите си• Насочване на част от депозитите към капиталови схеми 

Нарастващата инфлация в страната (14.4% в края на месец април), упованията за промяна в главната рента от страна на ЕЦБ, военният спор в Украйна и други притеснителни данни за стопанските системи на страните от Европейски Съюз.

Причини за покачване в лихвите по депозити несъмнено не липсват. Към момента единствено три банки са подхванали корекции и то напълно плахи. Дали и други ще последват образецът, следва да узнаем. За момента обаче наподобява, че корекциите са плахи и се дължат по-скоро на конкурентни маневри. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР