Добивът на шистов петрол в САЩ регистрира признаци на рязко

...
Добивът на шистов петрол в САЩ регистрира признаци на рязко
Коментари Харесай

Шистовият петрол има нов проблем. Какъв е той?

Добивът на шистов нефт в Съединени американски щати записва признаци на внезапно закъснение. Какъв е казусът в този бранш, в случай че сега цените на петрола остават високи?

След рекордния растеж н а производството с 200 хиляди барела на денонощие преди две седмици, дейните сондажни работи внезапно спадат.

Само предходната седмица настоящите сондажи са се съкратили едновременно с 21 уреди, последното такова огромно понижение се е следило през февруари 2016 година.

Сложно е да се дефинира и каже на какво се дължи това понижение на интензивността в този петролен отрасъл, откакто цените на суровината след декемврийския срив се възвърнаха и шистовия рандеман няма аргументи да се редуцира.

Н е може да става дума за загуба на рентабилността, шистовите компании се усещат удобно при цена на суровия нефт към 50 $ за барел, отбелязва анализаторът на S&P Global Platts Analytics, Тейлър Кеви.

Възможно е да има някакви други проблеми с поддържането на равнището на досегашното произвеждане.

Впрочем, както показва Ник Кънингъм от OilPrice.com, с изключение на цените на петрола, в идните годни добивът на шистов нефт и газ в Съединени американски щати може да бъде лимитирано по друга причина: дефицит на вода.

Водата е основен детайл в процеса на фракинга - хидравличното разтрошаване на подземните шистови образования и сондьорите я употребяват в огромни количество. Проблемът на петролния бранш на Съединени американски щати е в това, че упования растеж н а добива се свързва в близка вероятност с повишаване на производството в огромните залежи в Пермския басейн, Тексас. А там водата става все по-малко.

Според анализаторите на капиталовата банка Morgan Stanley, водата към този момент съставлява към 15% от цената на петрола, придобит от шистовите сондажи.

" В Пермския басейн общите разноски за вода, както се чака, ще се удвоят през идващите 5 години до 22 милиарда $. При търсенето и добива на нефт приблизително ще се употребяват по 50 барела вода на всеки фут сондаж ", се показва в новия разбор на банката.

Може да се означи, че посочените нагоре предизвестие не идват от еколозите или други организации, които са срещу добива на шистов нефт и газ. Те идват от Wall Street, който вижда сериозна опасност за петролния бранш заради недостига на вода.

Но има още един проблем с водата. П отрано на добива посредством шистовите сондажи се изпомпва назад повече вода, в сравнение с нефт - примерно в съответствие 10 към 1. Излиза въпросът: какво да се прави с тази вода? Дали да се обработва и рециклира или да се налива назад в земята. Но не всичко в тези други възможности е толкоз просто - връщането на водата назад в сондажите носи екологични и сеизмични опасности.

А с изключение на тези проблеми, повторното потреблението на водата въздейства на цената на добива. Миналата година от Wood Mackenzie, напомня vestifinance.ru, показаха, че единствено повишението на разноските за утилизацията на водата в Пермския басейн ще усили себестойността на добива в Пермския басейн с 3 - 6 $ за барел.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР