Добавките с витамин D са ефективни за намаляване на смъртните

...
Добавките с витамин D са ефективни за намаляване на смъртните
Коментари Харесай

Витамин D намалява двойно смъртността и престоя в болница с ...

Добавките с витамин D са ефикасни за понижаване на смъртните случаи и хоспитализации при пациенти с COVID-19, сочи турско изследване, извършено от елитния медицински факултет Джерахпаша на университета в Истанбул. Резултатите са оповестени в списание Nutrients.

Проучването е извършено върху 210 инфектирани с ковид, лекувани в болничното заведение на Джерахпаша. Установено е, че смъртните случаи от COVID-19 измежду пациентите, приемащи добавки с витамин D, са намалели с повече от два пъти, а продължителността на болничния престой също е понижена с 1,9 пъти.

Като част от изследването, на 163 от 210 пациенти е бил прилаган витамин D, до момента в който на останалите не са били давани добавки. Добавките повишили равнището на витамина до над 30 нанограма/децилитра (ng-dl) при тези, които са били част от пробната група.

Авторите на проучването напомнят, че витамин D към този момент е бил употребен при лекуването на туберкулоза и показват по-ранни изследвания, които свързват ниските равнища на витамин D в организма с нараснала възможност за разнообразни инфекции от грип до бактериална вагиноза и HIV вирус. Учените настояват, че витаминът има способността да контролира имунния отговор на организма и да смекчава хода на острите инфекции.

Професор Мустафа Саит Гьонен, координатор на проучването и декан на факултета, споделя, че са измервали равнищата на витамин D измежду участниците и са ползвали добавки в продължение на 14 дни на пациенти с ниски равнища на витамина.



Проф. Мустафа Саит Гьонен (АА)

„ Проверихме и данните на още 867 пациенти с COVID-19. В последна сметка стигнахме до заключението, че добавката понижава смъртността и престоя в болница “, сподели той за Анадолската организация.

Според Гьонен тяхното изследване акцентира, че витаминът би трябвало да бъде включен в стратегиите за лекуване на ковид.

„ Витамините са от значително значение за организмите, само че те се доставят най-много посредством приема на храна. Витамин D е изключение и равнищата му са ниски в храните. Повечето витамин D може да се получи посредством слънчева светлина и по тази причина е значимо да бъдете изложени на слънчева светлина, най-малко сред 11 сутринта и 15 часа през лятото, до три пъти седмично и за интервали до 20 минути “, акцентира той.

Гьонен сподели, че равнищата на витамина са ниски, изключително измежду хората в огромните градове, работещи в здания с ниски равнища на излагане на слънчева светлина. Въпреки това той предизвестява, че несъразмерното прибавяне на витамин D също има странични резултати като камъни в бъбреците и ранно стареене.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР