Добавете към менюто си канела на прах два пъти дневно

...
Добавете към менюто си канела на прах два пъти дневно
Коментари Харесай

Канела 2 пъти на ден ни предпазва от диабет

Добавете към менюто си канела на прахуляк два пъти на ден и е допустимо да предотвратите развиване на диабет, в случай че сте предразположени към тази сериозна болест. Такъв е изводът от проучване на Калифорнийския университет в Лос Анджелис, чиито резултати са оповестени в научното издание American Journal of Clinical Nutrition.
Прочетете още
Специалистите са открили, че при доста пациенти приемането на 3/4 чаена лъжичка от подправката заран и вечер може доста да понижи равнищата на кръвна захар при хора в преддиабетна фаза и да спре прерастването в диабет.

При преддиабет захарта е над здравословните равнища, само че не е задоволително висока за диагноза захарна болест. При теста част от пациентите са приемали канела, а друга част - плацебо. Първите доста са смъкнали захарта, твърдят лекарите.

Влиянието на канелата за понижаване на захарта по принцип е известно. Но в този момент медицински доказаните резултати придават тежест на това различно лекуване, изясняват експертите.

В изследването са взели участие 18 доброволци с преддиабет и наднормено тегло или затлъстяване, само че другояче в положително здраве. Индексът на телесната им маса (ИТМ) е бил сред 25 и 40. Групата е следена в продължение на 12 седмици.

През първите две хората не са вземали канела и са се хранили без полифеноли – съединения в горските плодове и тъмнолистните зеленчуци. Тази т.нар. бежова диета е основно от рафинирани въглехидрати като бял самун и паста. После разделили пациентите на 2 групи и всеки вземал по 1 капсула от 4 г (3/4 чаена лъжичка) заран и вечер в продължение на 1 месец.

При едните тя е била с канела, а при другите - с безопасен прахуляк. След двуседмична отмора участниците са сменили групите за още един сеанс.



По време на изследването участниците са дали кръвни проби 4 пъти, с цел да се мери по какъв начин реагират на захарта в другите етапи на теста. Установено е, че когато са на канела, доброволците демонстрират доста по-ниски равнища на кръвна захар и по-малко пикове на глюкоза от приемащите плацебо. 

" Тази евтина фалшификация може да способства за по-добър надзор на глюкозата при преддиабет, обвързван със затлъстяване ", пишат откривателите.

Завишената захар е резултат от неспособност на тялото да я преобразува в сила. Това може да аргументи евентуално съдбовни затруднения като сърдечни болести и съществени инфекции.

Канелата намалява захарта поради наличието на полифеноли, канелен алдехид и катехини. Тези съединения усилват способността на инсулина да подтиква клетките да усвояват глюкозата по-ефективно.

Те понижават и нездравословните възпаления, оказват помощ на черния дроб да съхранява непотребната глюкоза като гликоген за бъдещи енергийни потребности. Смята се също, че канелата предизвиква растежа на положителни бактерии в чревния микробиом, което също въздейства на равнищата глюкоза.

Това не е първият път, когато учени откриват връзка сред канелата и кръвната захар. Проучване от 2020 година, оповестено в Journal of the Endocrine Society, откри, че приемането на добавката по време на хранене понижава вероятността от развиване на диабет.

Има доста типове захарен диабет, само че най-разпространените са два. При вид 1 имунната система по простъпка унищожава бета-клетките в панкреаса и стопира производството на инсулин.

Болестта нормално се развива в ранна възраст и се диагностицира още в детството.

При вид 2 тялото става резистентно към инсулин. Този тип се развива с години, постоянно безсимптомно, по тази причина дълго може да остане неоткрит. Все по-често поразява и младежи.

Според прогноза на сп. " Лансет ", представена от " Дойче веле " " тихият палач ", както назовават диабета, ще нарасне от 529 милиона случая в този момент до 1,3 милиарда до 2050 година Основната причина е затлъстяването.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР