Добавените захари в храната са навсякъде. Те се срещат не

...
Добавените захари в храната са навсякъде. Те се срещат не
Коментари Харесай

6 знака, че ядете прекалено много захар

Добавените захари в храната са на всички места. Те се срещат освен в сладките храни, сладкиши, десерти, само че и в доста солени артикули. Може да се учудите какъв брой доста солени храни в действителност съдържат добавена захар под някаква форма. За разлика от естествените захари, които се намират в някои артикули, добавените имат мощно отрицателен резултат върху здравето.

Те могат да причинят наднормено тегло, влечение към диабет и повишение риска от сърдечносъдови болести, чернодробни болести, възпаления в тъканите.

Скритите добавени захари могат да причинят редица здравословни проблеми. Понякога човек не си дава сметка, че изяжда надалеч над допустимото количество захар за деня. Според Американската кардиологична асоциация се позволява 100 от калориите за деня да бъдат от добавени захари, което ориентировъчно се равнява на към 6 чаени лъжички за дамите. За мъже количеството е към 150 калории равно на към 9 чаени лъжички захар.

Истински мъчно е да се избегне захарта в актуалната кулинария и промишлено произвеждане. Това, което човек може да направи, е да чете по-внимателно етикетите на опакованите храни, и да избира подробно това какво купува и с какво се храни.

Междувременно има някои сигнали, които тялото изпраща, в случай че консумирате прекомерно доста добавени захари.

Постоянно предпочитание за сладко

Един от признаците, че захарите ви идват допълнително, е непрекъснатият апетит за тях. Захарите доставят бърз и елементарен прилив на сила. Захарите, в това число фруктозата (естествената плодова захар) се съхраняват в тялото под формата на мазнини. Това дава опция на тялото да си обезпечи запас от сила за моменти, в които няма да имате достъп до храна за дълъг интервал от време. Това е постепенен механизъм, останал от нашите прадеди, съгласно Business Insider.

Проблемът със актуалните хора е, че достъпът до храна през днешния ден е доста по-улеснен спрямо праисторическите времена. Изкушенията са на всички места, което води до незабелязано прекосяване на границата на здравословния банкет на захари.

Раздразнителност, внезапни енергийни спадове

След като сте хапнали нещо сладко, равнищата ви на сила са се повишили бързо. Но също толкоз бързо са и спаднали по-късно. Този интервал нормално е последван от нервност, раздразнителност, безпокойствие и нараснали равнища на стрес в организма. Това неумишлено ви подтиква да посегнете още веднъж към нещо сладко.

Напълняване

Най-естественият и очевиден симптом, че прекалявате с добавените захари в храненето, е напълняването. Ако сте натрупали непотребни килограми, добавените захари са първите обвинени.

Подуване, тежест в корема

Ако добавените захари, които приемате, са минимално количество, вероятността да причинят отичане и тежест в корема, е дребна. Но в случай че сте надхвърлили допустимата граница, може да изпитвате коремен дискомфорт. Захарите предизвикват възпаления в тъканите и въздействат отрицателно върху микробиома в червата. Това може да се отрази зле на функционалностите на тънките вътрешности и дебелото черво.

Болки в ставите

Според healthline.com, болките в ставите ви могат да се усилят, в случай че прекалявате с потреблението на добавени захари. Това е по този начин поради възпаленията, които захарта провокира. Ако страдате от ставно-мускулни болки, артрит, ревматизъм, при които се следят болки и вдървеност в ставите, при нараснал банкет на захари тези признаци се усилват. Захарта усилва и неприятния холестерол, което в допълнение се свързва с поява на болки в ставите, сърдечносъдови болести, диабет, артрит.

Гъбични инфекции

Гъбичките са тип микроорганизми, които се зареждат най-вече със захари. Ако прекалявате с добавената захар в диетата си съществува риск от разгръщане на гъбичните микроорганизми, живеещи в тялото ви. Това покачва риска от неочаквана и на пръв взор необяснима гъбична зараза в разнообразни елементи на тялото.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР