Добър сте в това, което правите? Имате впечатляващо портфолио от

...
Добър сте в това, което правите? Имате впечатляващо портфолио от
Коментари Харесай

Сертифициран управленски консултант: Професионалистът, който дава повече от съвет

Добър сте в това, което вършиме? Имате впечатляващо портфолио от сполучливи планове и удовлетворени клиенти? Може би сте подготвен да станете съветник или към този момент работите като подобен? Има обаче някои неща, които специалисти в региона считат за основни, а вие може би не подозирате за тях.

Първо е значимо да отчетем обстоятелството, че консултирането е необятен термин, който може да има разнообразни смисли според от промишлеността, за която се отнася. Например, можете да работите като маркетинг съветник, помагайки на фирмите да основават и усъвършенстват своите маркетингови акции, или като съветник по внедряване на бизнес програмен продукт, проектирайки и внедрявайки софтуерни системи за ръководство на бизнеса. Въпреки че терминът " съветник " има доста приложения, той постоянно се употребява за обозначаване на управническото консултиране, или практиката да се оказва помощ на фирмите да усилват своята успеваемост и доходност посредством превъзмогване на оперативните и стратегическите провокации, пред които са изправени.

На в торо място е належащо да създадем разграничаване сред бизнеса с управническо консултиране и специалността управнически съветник.

" Вие можете да предоставяте консултантски услуги в разнообразни функционални области. Може да бъдете както част от компания, по този начин и да сте самостоятелен съветник. Може да сте израснали като съветник, а също и да стъпвате в тази специалност от мениджърска позиция или даже от студентската пейка. Това е по този начин, тъй като специалността не е контролирана ", споделя Гергана Мантаркова, ръководител на Управителния съвет на Българската асоциация на управническите консултантски организации (БАУКО) и член на борда на Международния съвет на институтите по управническо консултиране (CMC Global). Организацията с 25-годишна история в България е част от. Асоциацията е единствената организация у нас, която е акредитирана да присъжда квалификационната степен Certified Management Consultant (СМС), в превод на български - сертифициран управнически съветник.

Професията управнически съветник има доста ясни стандарти в две посоки:

На първо място те засягат процеса на консултиране, тъй като един експерт може да има доста положителни механически знания, само че да няма уменията да ги " преведе " на клиента, тъй че те в действителност да имат стойност.

Другото стандартизирано направление в специалността управнически съветник са личностните качества и етиката, които е належащо да има един експерт.

" Консултантът би трябвало да умее да комуникира, да предизвика, да подкрепя процеса и да е наясно, че услугите и препоръките, които дава на клиентите, имат значение за техния бизнес и за обществото като цяло ", споделя още Гергана Мантаркова.

И до момента в който у нас специалността на управническия съветник е относително млада, в чужбина тя е добре позната и сертифицирана още през 1967 година.

" В България фирмите към този момент стартират да стават задоволително огромни, с цел да осъзнават, че със лични сили не могат да измислят и да създадат всичко. А също и по-важното - че това не е нужно, откакто постоянно могат да потърсят благонадежден сътрудник ", споделя Владимир Рашев, шеф на и сертифициран управнически съветник (СМС).

CMC документи
 Снимка 615530
Източник:

А по какъв начин се става СМС - сертифициран управнически съветник?

Сертификацията започва със самокритика за покриване на минималните критерии по отношение на използваните професионални стандарти. Това е един забавен развой на себепознание - в кои области и по какъв начин се позиционирате; какъв е вашият опит; каква е връзката ви с клиентите. За задачата още в самото начало се дефинира наставник, който да ви направлява по време на процеса.

През втората фаза се развива проблем, който демонстрира освен уменията ви, само че и по какъв начин в ролята на управнически съветник осъзнавате задачата на заданието и какво тъкмо е реализирано, какъв е бил методът ви, можете ли да го визиите по професионален метод.

Третата стъпка е изявление с оценители, които могат да ви дадат градивна противоположна връзка по отношение на държанието и личностните ви качества, и по този метод да добавят цялостната картина.

" Процесът не е комплициран, само че би трябвало действително да сте съветник и да отговаряте на условията за узаконяване, като демонстрирате избрани познания, умения и прилагате интернационално приети стандарти, с цел да може да преминете през процедурата ", отбелязва Гергана Мантаркова.

А Владимир Рашев добавя: " Първо ставаш съветник, и по-късно въз основата на добития опит се сертифицираш ".

И това изобщо не е краят на консултантското развиване - на всеки три години CMC консултантите е нужно да се ресертифицират.

" По този метод експертите не престават да се развиват, тъй като положителният съветник е пред събитията, с цел да може да бъде потребен ", обобщава задачата на ресертифицирането Гергана Мантаркова.

В този подтекст е значимо да отбележим, че консултантската специалност към този момент има актуален ISO стандарт, който дава отговор на условията на клиентите и бизнеса, като предизвиква положителни консултантски практики и етично държание измежду консултантите.

ISO 20700: Ръководство за управническо консултиране

Този ISO стандарт се основава на най-хубавите практики от света на управническото консултиране и включва рекомендации за възстановяване на цялостния развой по даване на тези услуги. Стандартът цели да увеличи прозрачността и успеваемостта в осъществяването на планове. Правилното му използване дава опция на управническите консултанти да понижат риска, да допринесат с скъпи познания за развиването на организациите, с които работят, и да дават повече стойност на клиентите си.

Освен ISO стандарта, който визира процеса на консултиране, доста значим документ за управническите консултанти от правна позиция е " Рамката на компетентностите ".

През 2023 година благодарение на тази рамка и други запаси, Balkan Services започва построяването на стратегия, по която да надгради консултантските умения на своя екип.

" Нашите полезности няма да се трансформират, тъй като те дефинират какви сме ние и по какъв начин се самоопределяме. Когато имаш връзки с друга страна, да вземем за пример с клиент, тогава Рамката на компетентностите задава разпоредбите за това до къде и по какъв начин може да стигнеш в връзките си, а това оказва помощ извънредно доста ", споделя Владимир Рашев.

Третият документ, който е доста значим за работата на сертифицираните управнически консултанти, е Етичният кодекс.

" Наскоро одобри нов Етичен кодекс, в който се разграничават пет страни от държанието на консултанта, ориентирани към клиентите, обществото, организацията, сътрудниците и специалността ", отбелязва Гергана Мантаркова. Организацията одобри и основни промени в Рамката на компетентностите в посока - цифровизация, ESG стандарти и метод на другарство, включително развиване на прочувствената просветеност.

Като деен член на БАУКО, Balkan Services се стреми да ползва тези положителни практики при работата със своите клиенти, безапелационен е Владимир Рашев и добавя, че има вяра в огромната потребност от консултантски услуги на високо равнище в страната ни.

" Важно е да се вдигне равнището на консултантската услуга в България ", споделя още той.

Гергана Мантаркова и Проф. Бистра Василева връчват CMC документа на Владимир Рашев
 Снимка 615529
Източник:

Ползите за бизнеса и клиентите са неизмерими, само че о сезаеми

Освен CMC узаконяването на Владимир Рашев, четирима основни чиновници от Balkan Services минават образованието по ISO: 20700.

" Моята цел е постоянно тези хора, които желаят да надграждат уменията си, да имат опция и да се предизвикват да го вършат. Обикновено по-късно те въодушевяват и останалите от екипа, тъй като в последна сметка, когато се квалифицират, се покачва и равнището на тяхната услуга ", изяснява шефът на.

A Гергана Мантаркова добавя, че CMC узаконяването и това по ISO: 20700, и използването на стандартите им в ежедневната работа, бързо се усеща от клиентите.

" Нашата цел е да работим с клиенти, които осъзнават какъв брой е значимо консултантите, с които си партнират, да са способени на оптимално високо равнище. Тогава плановете, които осъществяваме, стават с по-голяма лекост и резултатът от тях е доста по-голям. За мен крайната цел е клиентите ни да са удовлетворени, ние да сме удовлетворени и тогава резултатът от придобиването на квалификацията сертифициран управнически съветник (СМС) е на разположение ", обобщава Владимир Рашев.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР