До средата на май. Комисията за енергийно и водно регулиране

...
До средата на май. Комисията за енергийно и водно регулиране
Коментари Харесай

До 30 дни КЕВР ще одобри по-ниски цени на газа от август насам

До средата на май. Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) би трябвало да утвърди нови цени на природния газ за всеки месец от 5 август 2019 година до 31 март 2020 година Това решиха депутатите с промени в Закона за енергетиката. На тази основа ще бъде несъмнено и кой какъв брой у нас би трябвало да получи от надвзетите 150 млн. лева, които съветската компания „ Газпром ” върна на българския газов търговец „ Булгаргаз ”. Това обаче е единствено началото на тежка процедура за преизчисляване на сметките по дългата верига от вноса до крайния консуматор.  

С решенията за всеки обособен месец енергийният регулатор ще промени и цените, по които крайните доставчици продават на своите клиенти, в сходство с цената на публичния снабдител. Затова в 7-дневен период от влизането в действие на законовите промени въпросните доставчици би трябвало да дават информация и доказателства на КЕВР за количествата природен газ, които са закупили за месеците от август 2019 година до март 2020 г.  Ако даден доставчик е купувал природен газ от разнообразни търговци, КЕВР ще измени цената му единствено за количествата, доставени от „ Булгаргаз ”. Същият принцип ще се ползва и при определянето на цените, по които продават производителите на топло- и електрическа енергия, ползващи газ.

След като комисията утвърди тези калкулации, идва ред на „ Булгаргаз ” да пресметне сумите за всеки месец, които би трябвало да върне на всеки от своите клиенти, и да подписа съглашения за възобновяване на парите. Държавното предприятие разполага с 20 дни за уреждането на тези въпроси. Парите би трябвало да се върнат в границите на 2 седмици от подписването на споразуменията.

Следващите преизчисления са работа на топлофикациите и газоснабдителилите. В период до един месец, откакто " Булгаргаз " им възстанови дължимото, те би трябвало да калкулират разликата сред това, което са им платили техните клиенти по старите цени, и новите цени. След като бъде изчислена, получената разлика би трябвало да бъде приспадната от идната сметка на клиента. Ако новата фактура е за сума, по-малка от надвзетите пари, ще се правят прихващания и от по-следващите сметки.  Пари по банков път ще получат единствено тези, които към този момент не са клиенти на съответното сдружение и не са му длъжници.

Клиентите на „ Булгаргаз ”, които са снабдители на доставчици, неприсъединени към газопреносната мрежа, ще разполагат с 14 дни, с цел да им възстановят разликите сред старите и новите цени, взеха решение още депутатите.

 

ИДЕИ

При разискванията в Народното събрание депутатът от Българска социалистическа партия Атанас Костадинов съобщи, че възобновяване на 150-те милиона не е най-хубавата концепция:  " Имахме доста по-ефективен вероятен миг – да останат в " Булгаргаз " и БЕХ и под управлението на Народното събрание да се насочат стратегически към разширението на газовата инфраструктура. Повече консуматори значи и по-ниски междинни цени ", бе логиката на Костадинов.

Това срещна кардинално схващане измежду сътрудниците му от ГЕРБ, само че те акцентираха, че подобен вид в съответния случай не е използван. " Абсолютно съм склонен - щеше да е по-добре да инвестираме тези средства. Но ние сме в хипотезата, в която би трябвало да върнем парите, тъй като те не са били на „ Булгаргаз ” и не са били на „ Газпром ”. Те са били надвзети на непазарен принцип ", изясни шефът на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР