До противоречия между хуманитарни и властови организации се стигна, след

...
До противоречия между хуманитарни и властови организации се стигна, след
Коментари Харесай

Създателят на Европейска иницатива за стабилност пред БНТ: Трябва да решим проблема с насилието по границите

До несъгласия сред филантропични и властови организации се стигна, откакто на пристанището Катаня, в Сицилия акостираха два кораба, единият под немски байрак, а другият на Лекари без граници, и двата, избавили хора във водите на Средиземно море. Според нова наредба, в Италия обаче, се позволяват единствено мигранти, които са малолетни, дами и хора със здравословни проблеми. Така от борда на двата плавателни съда не могат да слязат тези, които са считани за здрави.

Капитаните, от своя страна, са задължени от Морския закон да отведат всички избавени на несъмнено място. Тоест - " Селективното и отчасти разтоварване, препоръчано от италианските управляващи, не се счита за законно съгласно конвенциите на морското право ".

Случаят докара до дипломатически реакции сред Италия и Германия. А водачът на Демократическата партия Енрико Лета сподели, че новите условия на държавното управление опонират на правилата на хуманността и на интернационалните правила.

Папа Франциск прикани за съдействие в границите на Европейския съюз във връзка с приемането на мигрантите. " Кипър, Гърция, Италия и Испания не могат да бъдат оставени да се оправят с всички мигранти ", предизвести Светият отец. Папата прикани те да бъдат одобрявани, подпомагани, насърчавани и интегрирани. Духовникът назова Средиземно море " най-голямото гробище в света ".

Йоана Левиева беседва по тематиката със експерта Гералд Кнаус, основател на организацията Европейска самодейност за непоклатимост.

Българска национална телевизия: Г-н Кнаус, съвсем всеки ден виждаме в новините ужасни истории за мигранти на границите на Европейски Съюз. Има ли нов пик в миграцията и може ли той да се съпостави със обстановката през 2015 година?

- Много значимо е да уточним освен броя на бежанците, само че и аргументите, поради които те идват в Европа. Наистина, като брой, тази година има доста бежанци - доста повече, в сравнение с през 2015-та. И Германия, Австрия - Европейският съюз като цяло, са дали отбрана на доста повече хора в сравнение с през 2015 година. Но 10 от единадесет души, които са пристигнали в Европа тази година и са поискали отбрана, са украинци - главно дами и деца. И те идват напълно законно, не минават границите скрито. Така че истината за миграцията и бежанците тази година това е обстановката с войната в Украйна и украинците, търсещи отбрана в Европа.

Българска национална телевизия: В същото време обаче тук в региона на Балканите и в България, по маршрута на бежанците през Западните Балкани, се вижда и огромно нарастване на сирийци, афганистанци и бежанци от други региони. Нараства ли тази година и броя на бежанците от тези проблематични места?

- Още един път е доста значимо е погледнем по-внимателно защо приказваме. Общият брой хора, които минават тази година от Турция в Гърция, е минимален за последните 20 години. До този миг имаме под 12 000 души от Турция, пристигнали в Гърция. Миналата година бяха още по-малко - 8 000 души. Не знам какъв брой от тях са достигнали България, само че съгласно данните от управляващите и неправтелствените организации, с които съм общувал, е, че няма нов сериозен растеж на незаконните мигранти и бежанци от Турция в Европейския съюз. Виждаме придвижване вътре в границите на Югоизточна Европа, където хората, влезнали в Гърция в последните три години, всеобщо я напущат в търсене за по-добри условия, тъй като в Гърция не получават положително отношение в сходство с правото на страната и на Европейски Съюз. Имаме миграция от една част на Европейския съюз в друга, а не растеж на мигарцията от Турция.

Българска национална телевизия: Разбирам. Но виждаме, че бежанци, да вземем за пример в Белгия, Дания и други старни в западна Европа, живеят при доста по-тежки условия, спят на улицата, документите им не се разгелждат задоволително бързо. Защо се случва това, в случай че броят мигрантите е по-малък?

- На първо място, би трябвало да разграничаваме незаконните мигранти от търсещите леговище. Ако един човек кандидатства за протекция, обстановката му е друга. Виждаме да вземем за пример хора, които идват незаконно във Англия или във Франция и Белгия и не аплайват за бежански статут. И в случай че през днешния ден има страни, които се задъхват, тъй като местата им за настаняване са цялостни, това не е поради по-голям брой афганистанци или иракчани, или сирийци. В Германия това се вижда ясно, както и в Австрия, Франция, и в други страни, които следя. Най-сериозното предизвикателство е приемането са украинците. Знаете ли, че през последната година до Европейския съюз са стигнали по-малко хора от Сирия и Афганистан, в сравнение с от Бангладеш? Така че дано не се заблуждаваме, няма огромен приток на хора, тъй като има огромна грубост по външните граници на Европа. Виждаме по какъв начин гонят хората и ги връщат нелегално от Гърция в Турция, виждаме доста принуждение и по други външни граници на Европейски Съюз и да, в нарушаване на правото на Европейски Съюз. И това е понижило броя идващите. По никакъв метод обстановката не е съпоставима с 2015 година.

Българска национална телевизия: Европейски Съюз разисква предложение страните да споделят бремето на бежанците и непринудено да преразпределят най-малко 5 000 или 10 000 мигранти годишно, според проектодокумент, който беше разискван и оповестен в разнообразни медии. Какъв е Вашият коментар? Дали това ще сработи?

- Въпросът е решение за кой проблем? В момента хората се движат без някакъв специфичен модел в обилни количества. През последните три години - от Гърция към Германия, от Италия във Франция. Много хора дойдоха тази година в Италия. 2/3 от всички хора, пресекли Средиземно море, са пристигнали в Италия. Но броят заявки за приемане на статут на емигрант в Италия не е доста огромен. Хората идват в Италия, в Гърция и не престават нататък сами. И по този начин, огромният въпрос е каква е задачата на преместването. Да помогнем на тези страни, в това има смисъл. Но би трябвало да решим казуса насилието по границите.

Българска национална телевизия: Разбирам ви добре, това е доста притеснителна наклонност. Смятате ли, че ние, европейците, по някакъв метод сме изгубили своето състрадание? Можете ли да посочите някакъв добър образец през последните месеци за работата с бежанците в европейските страни?

- Не считам, че става дума за загуба на състрадание и емпатия, тъй като в това време в Европа ние имаме най-големия банкет на бежанци. Повече от 4 милиона украинци аплайваха за краткотрайна протекция. И страни, като Чехия с 11 милиона души население, одобриха 450 хиляди молби от украинци. Полша одобри 1,5 милиона молби за краткотрайна протекция. България също одобри доста украинци. Така че това, което съгласно мен ни липсва, е съгласувана политика, тактика по какъв начин да се оправим с границите на Европа. Ние желаеме да понижим нередовната миграция. Това е законна цел. Но би трябвало да го създадем без да нарушаваме всички интернационалните закони и конвенции, от които Европа е част. Европейски Съюз е учреден на върховенството на Закона. И в случай че желаеме по легален метод да понижим незаконната миграция и да направляваме нашите граници без да прилагаме принуждение, ни е нужна тактика за съдействие с трети страни. С безвредни страни, които са подготвени да одобряват назад своите жители, или други бежанци, търсещи леговище. И се нуждаем от сериозна стратегия за презаселване на бежанци - тези, които се нуждаят от протекция - тъй че да не им се
постанова да идват незаконно. И точно за това се застъпвам в Германия. То е залегнало в съдружното съглашение на немското държавно управление. Най-добре е да се работи на национално равнище, а не да се търси решение, годно за цялата общественост, тъй като сред европейските страни има огромни разлики. Това единственият метод за надзор на незаконната миграция и за попречване на систематичните нарушавания
на личните ни закони и правила.

Българска национална телевизия: В Европа имаме и от ден на ден десни държавни управления, както и политически групи, които приказват против миграцията. Как се отразява това на обстановката?

- Ако би трябвало да съм почтен, не считам, че е толкоз значимо, защото политиката на ляво-центристкото държавно управление в Испания и на дясното държавно управление в Полша, политиката на предходното и актуалното гръцко държавно управление на сухоземната граница с Турция не са изключително разнообразни. Това, което ни липсва, е съгласувана тактика, която съчетава върховенството на закона и контрола. В последната година сме очевидци най-голямото напредване на бежанци в историята на Европа от 1940 година Европейско общество не затвори сърцата и вратите си пред украинците. Но това, което ни липсва, е съгласувана, хуманна политика за противозаконната миграция и търсещите леговище от други елементи на света. И никой я няма. Не крайното дясно - несъмнено, че не. Не и центристките партии. Не и левите партии. Просто няма съгласувана политика.

Българска национална телевизия: Каква част от обаче от тази миграция може да е резултат от трафик на хора? Защото тъкмо в този момент, да вземем за пример във Англия, имаме ужасяваща обстановка - доста хора пресичат Ламанша с дребни рискови лодки и се оказват заклещени в пунктовете за култивиране на документи, постанова им се да чакат с дни и с месеци. Голяма част от тези хора - към 30% са албанци. Те идват от страна, в която няма война и апетит.

- Да, по този начин е и казусът изисква прагматично решение. Албанците не следва да влизат нелегално в Обединеното кралство. И методът да се реализиране на това е, Европейският съюз - Франция, Белгия, само че изключително Франция, да се договорят с Обединеното кралство, че са подготвени да вземат назад всеки, който се качи на лодка. В интерес на Европейския съюз е да се опита да спре тази противозаконна миграция. Албания води договаряния за участие в Европейски Съюз. Тя е член на НАТО. Очевидно няма нужда за албанците да влизат нелегално в Обединеното кралство. Но е в полза на Европейски Съюз да покаже, че посредством съдействие, може да спре тази противозаконна миграция без принуждение и без да се нарушават никакви закони. Време е Европейски Съюз да насочи действително предложение към Лондон.

Българска национална телевизия: И най-после един малко по-личен въпрос към Вас. Знам, че имате украински корени от семейство на миганти. Повлияло ли е това не избора Ви на специалност и по какъв начин Ви кара да се чувствате при този голям напор от украински бежанци в Европа?

- Всъщност, въпреки да звучи иронично - не. Моята баба е от Мариупол. Но не я познавам, майка ми също не я е виждала, тъй като баба ми е била удушена от руските бойци през Втората международна война. Не знаем що за човек е била, по какъв начин е възприемала своята еднаквост, дали се чувствала като гражданка на Съюз на съветските социалистически републики, дали се е чувствала като казачка, дали се е чувствала като украинка. Майка ми е родена без поданство. Живеела е като емигрант в Швейцария и Австрия след Втората международна война. Тя постоянно ми споделяше, че е значимо да се оказва помощ на всеки, който се нуждае от протекция. Моят опит е основан главно на Балканските войни, защото прекарах доста години в работа в Босна, където, несъмнено, бяха положени колосални старания от националистите - посредством принуждение и гнет - да се сътвори насилствена миграция и напредване на бежанци по същия метод, по който виждаме това през днешния ден - терорът на Путин в Украйна против цивилното население. Разбира се, за бежанците най-хубавото решение е, в случай че могат да се върнат вкъщи. За това считам, че във връзка с войната в Украйна, най положителното решение е в случай че можем да помогнем на украинците, да си останат вкъщи, да защитят територията си и да запазят една функционираща народна власт. Защото повода за бягството им в този случай има едно име и то е Владимир Путин.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР