До правителствената криза в балтийската държава се стигна заради хомофобски

...
До правителствената криза в балтийската държава се стигна заради хомофобски
Коментари Харесай

Ходи в Швеция, бе!

До държавната рецесия в балтийската страна се стигна поради хомофобски изявления на министъра на вътрешните работи Март Хелме. В изявление за Дъждовни води 71-годишният политик от Консервативната национална партия (EKRE) съобщи, че гледа " неприветливо " на половите малцинства и ги посъветва " да бягат в Швеция ".

Премиерът Юри Ратас сподели, че в следствие от това в държавното управление му се е оказало в комплицирана обстановка, по отношение на което свика особено заседание в понеделник. Партията на Хелме е съдружен сътрудник в кабинета.

Според наблюдаващите, тази партия е националистическа и евроскептична, назовават я още дяснопопулистка и дяснорадикална. Съратниците на Хелме и самият той непрестанно се произнасят по редица мъчителни тематики: както за ЛБГТИ, по този начин и за бежанците, мигрантите и рускоезичните жители на Естония.

Преди по-малко от година Март Хелме провокира интернационален скандал, откакто се изрече пренебрежително за новата министър-председателка на Финландия Сана Марин. Хелме, който е някогашен дипломат на Естония в Русия, атакува Социалдемократическата партия на Марин и сподели, че 34-годишната премиерка била " продавачка ", подигравайки са с обстоятелството, че е работила в магазин.

Откакто е в държавното управление, партията на Хелме непрестанно провокира разтърсвания. Сегашното изявление на министъра пред Дъждовни води също докара до лавина от рецензии в Естония.

" Вътрешният министър на една демократична страна през 21-и век просто не може да каже, че не всички хора у нас имат равни права. Ето за какво ние желаеме оставката му ", съобщи Кристина Калас, лидерка на демократичната партия Esti 200.

" Това изказване опонира на Конституцията. Мисля, че то опонира и на полезностите на множеството хора в Естония ", сподели социалдемократът Раймонд Калюлайд, брат на естонската президентка Керсти Калюлайд.

Засега министър председателят Юри Ратас още не е взел дефинитивно решение по изявлението на Хелме, само че го осъди обществено, което бе възприето доста мъчително от EKRE.

" Премиерът и неговата партия съзнателно взеха решение да нанесат удар в гърба на съдружния си сътрудник, което е проблем за нас ", сподели пред публицисти ръководителят на партията Мартин Хелме, който е министър на финансите и е наследник на Март Хелме .

По думите на Хелме-младши в Естония няма " по-умен и по-проницателен политик " от татко му. А и не можело и дума да става EKRE да остане в държавното управление без Март Хелме.

Текстът е оповестен
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР