До поредни предсрочни парламентарни избори се стигна, защото олигархията предвидливо

...
До поредни предсрочни парламентарни избори се стигна, защото олигархията предвидливо
Коментари Харесай

Иво Христов: Опитът на Петков и Василев да приватизират авторитета на президента няма да доведат до електорална вълна |

До следващи предварителни парламентарни избори се стигна, тъй като олигархията прозорливо овладя партията на Слави Трифонов и по този начин каптира сериозна маса от протестния избор, с цел да го влее назад в своята мелница. Вместо да опустоши автократа Борисов, „ ИТН “ блокира опцията да се сътвори демократично болшинство. Избирателите на „ ИТН “ гласоподаваха лековерно за подправения екранен облик на бунтаря, а получиха скъсани дънки, безпосочни обиди, неуместни кандидат-министри и отчаяние. Поддръжниците на Слави не носят отговорност за неуспеха на партията. Нещо повече, доста от депутатите му са хора с качества и положителни планове, които бяха сложени в изкуствена засада от скритите сделки, които се правят без тяхно познание, тъй като в партията им решенията не се вземат групово.

Това разгласи евродепутатът Иво Христов пред Дарик радио.

" ИТН “ ще запази значително въздействие в идващия парламент, само че партията е изгубила меродавност в очите на евентуалните сътрудници. Ще се стопи и огромна част от електоралните им активи, само че това е изцяло закономерно, поради държанието на партията ", разяснява той.

По думите му страната ще спести пари при провеждането на избори 2 в 1 на 14 ноември, а гласоподавателите имат късмет да гласоподават единствено един път, в случай че президентът Радев бъде избран отново на първи тур.

" Ако разпилеем вота си по новопоявили се претенденти, ще би трябвало да гласуваме и на втори тур. Това основава непотребни опасности, тъй като страна с разлюлян парламент и неразбираемо държавно управление се крепи на президента и неговото служебно държавно управление. Към момента те се оправят доста добре. Откачим ли и тази котва, не е ясно къде ни отнесе бурята ", счита Иво Христов.

" Радев е сплотяващата фигура на алтернативата. Никоя от партиите няма този престиж и меродавност. Видяхме, че никоя от партиите не е склонна да сложи националния интерес над партийния, което прави разговора посред им неосъществим и провали две национални събрания. Всички партии залагат повече на своите червени линии, в сравнение с нуждата от разговор. През годините президентството беше гласът на истината, който пропагандните медии се опитваха да заглушат, само че все пак той се чуваше и съумя да активизира силата на обществото. Преизбирането на президента Румен Радев е основно за бъдещото развиване на България “, сподели още евродепутатът.

Според Христов, всеки избирателен резултат зависи от мобилизацията на гласоподавателите.

" През лятото доста от българите избраха да отидат на море и да не отскочат до урните, тъй като счетоха, че нещата са предрешени. В резултат – още веднъж изпаднахме в безтегловност, макар че ГЕРБ е една унищожена партия, претрупана със кавги. Всичко зависи от това дали жителят Х (хикс) ще даде гласа си ", посочи той. 

На въпрос на водещата за какво наподобява по този начин, като че ли президентът е самичък против всички, Христов отговори: „ Не бих споделил, че Радев е самичък против всички. Що се отнася до партиите – това е обособен въпрос. Гражданите поддържат президента и това се вижда в социологическите изследвания.
Социалистите всеобщо поддържат президента, също както преди 5 години. Знакови фигури на левицата ще са част от инициативния комитет по издигането на кандидатурите на Радев и Йотова. Само няколко индивида към управлението на Българска социалистическа партия се пробват да вбият чеп сред президента и левите гласоподаватели. Тяхната естрада е уеб сайтът „ Епицентър “, който е непосредствен до Движение за права и свободи. Единственият резултат от тези дейности е, че тези няколко индивида изпадат във все по-голяма изолираност ", безапелационен бе евродепутатът.

" Очевидно и водачът на Българска социалистическа партия е в мъчно състояние. След като Българска социалистическа партия взе решение за поддръжка на кандидатурата на Радев и Йотова, в този момент Корнелия Нинова приказва за номинации. Това е неясно и за членовете на Българска социалистическа партия, и за обществото ", сподели той.

Според Иво Христов аргументите за войната на Движение за права и свободи с Радев са доста.

" След изборите през април ГЕРБ е към този момент продънен рубеж на олигархията. Истинският ѝ стожер е Движение за права и свободи. А повода за главоболията на Движение за права и свободи са таман поредните дейности на Радев против корупционния модел. Президентът слезе при хората, които въстанаха против беззаконието през 2020 година Кабинетът на Радев осветли източването на ББР от олигарсите, сподели пресушените язовири, в които потънаха над половин милиард лв. за несъстояли се поправки. Това са икономическите претекстове Движение за права и свободи да работи за свалянето на президента с всички свои сили, в това число посредством въздействието си в другите партии ", уточни евродепутатът.

Той разяснява още, че не се съмнява в откровената поддръжка на гласоподавателите на Слави Трифонов за президента, само че войната на „ ИТН “ против служебното държавно управление демонстрира двойна игра на управлението.

" ИТН " нападнаха кабинета с причините на Движение за права и свободи, а Движение за права и свободи работи за свалянето на Радев. Затова – дали поддръжката на Слави за президента е действена, ще се види едвам в хода на акцията и в урните. Не изключвам всевъзможни коварства в хода на акцията ", сподели Христов.

" Кирил Петков и Асен Василев избраха да вършат собствен политически план без поддръжката на президента. Според мен сбъркаха. Петков и Василев бяха дейни и потребни министри, само че са политически незрели и надценяват опциите си. Опитът им да приватизират престижа на президента и на служебния кабинет няма да провокира електорална вълна. Вълна можеше да провокира политическо придвижване към президента и служебното държавно управление, само че на тези избори такова придвижване няма. Служебният кабинет, по повеля на президента, остана да носи отговорностите по ръководството на страната и го прави добре. Двамата министри могат да родят единствено следващ нов десен план, което е в прорез с концепцията на президента за необятно обединяване на демократичната опция на корупционната власт ", разяснява още той.

На въпрос на водещата дали президентът е просрочен със собствен политически план Иво Христов отговори, че президентът е предан към страната и в месеци, в които отговорността за ръководството пада върху неговия длъжностен кабинет, той не би рискувал никакви политически случки.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР