До пловдивското село Първенец отвори врати борса в помощ на

...
До пловдивското село Първенец отвори врати борса в помощ на
Коментари Харесай

Нова борса в помощ на земеделците

До пловдивското село Първенец отвори порти борса в помощ на българските производители от най-отдалечените краища на страната.

Първенец, Родопи

Всички дръвчета и шубраци, които се оферират на борсата, имат документ за качество. Сортовете, които може да намерите, са обичайни български и типични за региона на Горно-тракийската низина. Качеството е обезпечено още от лабораторията и разсадника на Овощарския институт в Пловдив.
проф. Стефан Гандев - шеф на Овощарския институт в Пловдив: Целта да създадем тази борса за посадъчен материал е не толкоз облагата, нашето предпочитание беше да създадем едно място, където се продава първокласен и достоверен материал. Продават се растения с ненарушена коренова система, което подсигурява едно бързо стъпване в плододаване и по-нататък високи, качествени добиви.
На борсата край Пъвенец може да се намерят и овошки и растения, които са основани в лабораторията за инвитро размножаване в Овощарския институт. Стерилните условия, при които се работи, подсигуряват по-голямата резистентност на типовете.
Виктория Василева - помощник в лабораторията на Овощарския институт: Тук се вършат разнообразни скрининги, проби. за положително здравословно положение, подложките стъпват по-рано в плододавене, за разлика от другите растения.
А изборът на посадъчен материал е огромен. В бъдеще се възнамерява да бъдат подписани и нови контракти с други български научни институти, които оферират семена и разсад, както и лозов посадъчен материал.
Илина Вутова - съветник: При нас в магазина има над 15 типа овошки, които са и с документи за генезис, което е значимо, когато избираме дръвче, шубрак или различен посадъчен материал.
А най-нетърпеливите може да си поръчат посадъчен материал и през интернет магазина на борсата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР