До пет месеца КАТ вече ще може да хваща шофьори

...
До пет месеца КАТ вече ще може да хваща шофьори
Коментари Харесай

Кога КАТ ще хваща шофьори с превишена скорост чрез камерите на толсистемата?

До пет месеца КАТ към този момент ще може да хваща водачи с превишена скорост и посредством камерите на толсистемата. Тази заран камерата на Северната тангетна е засякла кола, която се е движела с 244 км/час. Толуправлението има 55 мобилни и близо 300 стационарни камери.

Ако КАТ ползваше сега камерите на толсистемата, единствено за два часа на Северната дъга над 100 водачи щяха да бъдат засечени и глобени поради висока скорост.

" Имаме над 100 нарушавания, които са над тази скорост. Фрапантното е едно нарушаване със скорост от 244 км/ч, което е съвсем двойно на ограничаването на скоростта ", съобщи доцент Георги Балабанов, външен специалист към Националното толуправление.

Камерите на толсистемата ще пресмятат междинната скорост на колите от началната до крайната им точка и по този начин също ще могат да бъдат засичани извършители.

" Тестовете в действителни условия демонстрираха,че нашата система напълно тъкмо може да пресметна междинната скорост в разнообразни прави от републиканската пътна мрежа, като тук взехме две прави към 12 - 13 км. Самите резултати демонстрират доста висока акуратност, която в рамките от стотни на километър в час, което значи че сме на прав път ", сподели Борислав Кръстев - основен специалист.

" Текат процедури по узаконяване на самата техника и чакаме Българският институт по метеорология да се произнесе, както и да се създадат промени в закона. Предполагам до 4 - 5 месеца, в случай че всичките институции работим в синхрон и най-много да мине смяната в закона, това може да е реалност ", съобщи Георги Темелков, шеф на Националното толуправление.

С нови промени в Закона за придвижване по пътищата санкциите за превишена скорост ще се усилят.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР