До отмяната на извънредното положение не се прилагат последиците от

...
До отмяната на извънредното положение не се прилагат последиците от
Коментари Харесай

Как закон вкара държавата в пиеса Няма да платим, няма да платим

" До анулацията на изключителното състояние не се ползват последствията от веселба за заплащане на отговорности на частноправни субекти, в това число лихви и неустойки за веселба, както и непаричните последствия като предварителна дължимост, повреждане на контракт и изземване на движимости ". Това планува бл. 6 от обнародвания на 24 март Закон за изключителното състояние.

Така както е дефиниран текстът, оказва се че жители и компании могат да не си заплащат ток, вода, парно, газ, мобилни услуги, заеми и даже налози и от това няма да произтекат никакви последствия, като се изключи че след края на изключителното състояние ще има да заплащат няколко сметки вкупом.

Мобилни и мрежови оператори не можаха да се ангажират с явен отговор дали няма да стопират диалози, интернет и електрическа енергия, в случай че хора и компаниите не си заплащат сметките. Провеждат се юридически съвещания за използването на текста.

Засегнатите обаче признават, че в случай че всички консуматори спрат да заплащат за този тип услуги, това ще се отрази върху събираемостта на вземанията и междуфирмената задлъжнялост може да се усили фрапантно. Освен това не е ясно по какъв начин да вземем за пример електроразпределителните сдружения ще подхождат при искане от страна на търговци на ток да се спре зареждането на техни длъжници, което може да стане обект и на правосъдни разногласия.

От Министерството на енергетиката настояват, че този текст не се отнася за сметките за ток, където е планувано удължение на периода за заплащане от 10 на 20 дни. Това значи, че в случай че се просрочи и този интервал, сдружението ще може да стопира електрозахранването, поясняват от ведомството тази наредба.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР