До очаквани ексцесии и сблъсъци между полиция и граждани доведе

...
До очаквани ексцесии и сблъсъци между полиция и граждани доведе
Коментари Харесай

Референдумът в Каталуния напомни за Гражданската война в Испания

До предстоящи ексцесии и конфликти сред полиция и жители докара провеждащият се през днешния ден в Каталуния неразрешен от Мадрид референдум за разединение на най-богатата провинция от Испания. Централната власт на страната, която не признава допитването за самостоятелност, изпрати десетки хиляди служители на реда от цялата страна в Барселона и останалите каталунски градове, с цел да не разрешат на жителите да гласоподават.

Испанската полиция си проби път в изборната секция в Херона, където районният водач на Каталуния трябваше да гласоподава в противоречивия референдум за самостоятелност, оповестява АП. Това стана директно преди каталунският министър председател Карлес Пучдемон да дойде, с цел да гласоподава на референдума за самостоятелност, заяви Ройтерс.

Полицията употребява брадви и чукове, с цел да разбие прозорците на спортния център " Sant Julia de Ramis " покрай град Херона, употребен за изборна секция и да отвори принудително вратите.

Кадри от мястото демонстрират служители на реда с каски и щитове да претърсват центъра, явно търсейки урни, до момента в който искащи да гласоподават пеят каталунския химн с вдигнати във въздуха юмруци, показва Ройтерс.



Избухнали са конфликти сред управляващите и хората, чакащи да гласоподават в центъра в хирона, оповестява АП. Една жена е ранена и изнесена на носилка от парамедици. Към момента няма информация за други жертви.

Въпреки това обаче Пучдемон е съумял да гласоподава на друго място, заяви Ройтерс.

Местните медии оповестяват за униформени и към учебни заведения, употребявани за изборни секции, както и че в полицията е спряла интернета в секциите.

Хиляди каталунци започнаха да се редят тази заран на опашки пред учебни заведения и други здания, обозначени като изборни секции за днешния референдум за самостоятелност на Каталуния.

Много деятели прекараха тази и предишните нощи пред изборните секции, в това число и завардиха входовете с коли и селскостопанска техника, с цел да попречат на управляващите да разтурят изборните секции.

Има в това число и правосъдната заповед жителите на Каталуния да изоставен пространствата, откакто Конституционният съд в мадрид анулира референдума. Испанското държавно управление твърдо стои зад позицията си, че референдумът е противозаконен.

Регионалните сепаратистки водачи обаче се заканиха да го провеждат все пак и приканиха имащите право на глас 5,3 милиона гласоподаватели да гласоподават. С постове в обществените мрежи те приканват каталунците да оказват мирна опозиция на управляващите, само че да дадат своя глас. Гласуването стартира в 9 ч. сутринта, локално време и ще продължи до 20 ч. Местните управляващи плануват висока изборна интензивност.

В бюлетините за гласоподаване на референдума има единствено един въпрос: " Искате ли Каталуния да стане самостоятелна страна под формата на република? ". Възможните отговори са " да " и " не ".

" Днешният ден е извънредно значим за демокрацията ", съобщи в изявление вицепремиерът на каталунското държавно управление Ори ол Джукерас за телевизионния Канал 3.

" Ние преодоляхме доста трудности, само че нищо няма да ни спре ", добави той и изясни позицията на локалните управляващи, че в случай че " ние не защитим своите права, то кой би ги защитил ".

Вчера в Барселона се организира огромна проява от съперници на референдума. Протестиращите развяваха испанското знаме и плакати " Каталуния - това е Испания ". Те смъкнаха надписа " Повече народна власт ", който бе ситуиран на постройката на кметството.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР