До няколко месеца на българския пазар ще бъде налична индивидуалната

...
До няколко месеца на българския пазар ще бъде налична индивидуалната
Коментари Харесай

Д-р Калин Михов: До месеци ще въведем протезиране на индивидуална колянна става

До няколко месеца на българския пазар ще бъде налична самостоятелната колянна става. Това съобщи пред Дарик доктор Калин Михов – шеф на Отделението по ортопедия и травматология в болница „ Св. Марина ”, където ще вкарат протезирането на новата здравна облага.

Тя се създава като лична отливка от коляното на пациента и ще реши доста от проблемите на пациентите, които се подлагат на колянно протезиране. Като биомеханика колянната е много по-различна от тазобедрената става, която се създава самостоятелно от десетилетия, изясни медикът.

Изработването на самостоятелната колянна стартира с триизмерно сканиране и специфичен протокол, без пациентът да се натоварва лъчево. След това се изпраща във компанията производител за разбор и с хирург се разисква методът за промяна. Изработва се проект за деяние. Процесът продължава 8 – 10 работни седмици. През това време се създават ставата и самостоятелни принадлежности за интервенцията – еднократни и характерни за всеки пациент, добави доктор Михов.

Уверенията са, че самостоятелната колянна ще бъде по-евтина от тазобедрената става. Пациентът ще доплаща ориентировъчно към 10 хиляди лв.. Д-р Михов е на мнение, че страната би трябвало да поема лекуването, само че посочи, че даже и в развитите страни част от имплантите се доплащат. За момента у нас касата поема разноските по интервенцията, както и част от коленните протези. Специалистът изрази вяра, че от следващата година реимборсация ще има и за раменното протезиране, което не се заплаща от страната.

По думите на експерта ставното протезиране визира хора от 16 до 90 години. Обикновено при младите пациенти има съпътстващи болести, увреждащи ставния хрущял или костта.

Освен протезиране на стави, в отделението се вършат всички интервенции в региона на ортопедията и травматологията, увери доктор Михов.

„ Ние сме профилирани в региона на артроскопското лекуване на огромни и дребни стави, реконструктивна хирургия. Извършват се и травматологични интервенции ”, уточни той.

Легловата база в отделението е задоволителна. Предстои закупуване на триизмерна планировъчна система, с която могат да се проучват деформациите. Работи се и в региона на роботизираната хирургия.

Екипът на отделението по ортопедия и травматология към УМБАЛ " Св. Марина " тази година бе почетен с групова премия " Варна " в категория " Хуманитарни науки ". /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР