`До Нова година цената на свинското у нас ще бъде

...
`До Нова година цената на свинското у нас ще бъде
Коментари Харесай

До Нова година цената на свинското у нас ще бъде с около 50%

`До Нова година цената на свинското у нас ще бъде с към 50% по-висока в сравнение с е била при започване на 2019 г. Средната му цена ще е 7,50 лева.`` Това съобщи пред bTV специалистът на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев.

``Цената към този момент се е повишила с към 40% от началото на годината до момента и то освен у нас, а в цяла Европа, само че обстановката с африканската чума ще способства за още едно поскъпване``, сподели той. Според него има и лек отлив от потреблението на свинско у нас в последно време, в границите на към 5%. До недостиг от свинско съгласно него надали ще се стигне, по-скоро казусът е, че целият бранш ще пострада и загубите ще са милиардни.

``Мухи и комари също могат да придвижват болестта от африканска чума по свинете``, сподели микробиологът проф. Христо Найденски.

``Правени са такива опити със инфектирани мухи и е научно потвърдено, че този път на разпространяване на заболяването е наедно с разпространяването посредством дивите прасета, хранителни боклуци и така нататък Африканската чума по свинете е доста съществено заболяване с висока смъртност. Дори животното да остане живо, то продължава да носи вируса``, добави Найденски. 

Според него най-малко още 5-6 години в България ще имаме проблеми с чумата, без значение дали ще успеем да потушим настоящия пик на заболяването.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР