До неотдавна Хонконг беше имотният пазар с най-високите цени в

...
До неотдавна Хонконг беше имотният пазар с най-високите цени в
Коментари Харесай

Протестите в Хонконг сринаха цените на хотелите

До наскоро Хонконг беше имотният пазар с най-високите цени в света, в това число и на жилищата чартърен и хотелските стаи. Но интервенциите от страна на Китай, които бяха посрещнати с митинги, настояващи за демократично ръководство на града страна, нанесоха мощен удар на локалната стопанска система, водейки до увеличена политическа неустановеност и безпорядък за доста промишлености, в това число туризма.

По-рано този месец данните на финансовия секретар на Хонконг демонстрираха, че браншът се е свил с повече от 40% на годишна основа през август, което e най-слабото му показване от 2003 година, когато в страната върлуваше зараза от тежък изострен респираторен синдром. В резултат на това, хотелите в страната са принудени да намалят цените, в опит да привлекат клиентела, като в някои случаи офертите са извънредно привлекателни.
 Протестите сринаха туризма в Хонконг
Протестите сринаха туризма в Хонконг

Няма никакви признаци за смяна на обстановката в самостоятелната област

Ново дъно в цените на наем на хотелски стаи беше намерено от изданието South Morning Post, съгласно което хотелът Winland 800, намиращ се в засегнатия от митингите квартал Цинг И, е предложил стая за едвам 71 хонконгски $ или 9 щатски $. При тази цена е по-евтино да се живее непрекъснато в хотелската стая, в сравнение с да се придобива жилище или да се наема такова. Това е намаляване от съвсем 70% по отношение на общоприетата цена, която е коствала стая в Winland 800 през март 2018 година

Хотелиерският бизнес не просто намалиха цените, само че, с цел да се оправят и с проблемите пред тях, се обърнаха за помощ към управляващите, настоявайки за заплащания (ренти) и банкови заеми при префернциални условия. Бюрото по жилищата в Хонконг към този момент намали наемите на обществените наеми, а HSBC е предложила отбив по заемите за дребните и междинни компании в града, които изпитват усложнения поради политическата конюнктура.
 Милионерите бягат от Хонконг
Милионерите бягат от Хонконг

Къде отиват?

Хотелиерите се обърнаха и с друго извънредно искане - те помолиха държавното управление да им разреши да продават или отдават чартърен стаи, все едно са къщи. Аргументът им е, че сега градът е изправен пред недостиг на жилищата, а хотелските стаи стоят празни. " Ако държавното управление признае, че има потребност от жилища за младите, то би трябвало да отпусне разпоредбите и да разреши хотелските стаи, които разполагат с кухни, да бъдат отдавани чартърен за интервал от над 28 дни и да могат да се продават на наемателите си ", споделя създателят и основен изпълнителен шеф на Ovolo Group Гириш Джунжнувала, който е един от хората, призоваващи за помощ за хотелиерите. Неговата компания също е наранена от политическата неустойчивост, като назначените от бизнесмена 170 души са изправени пред понижаване на заплатите, работното време или даже освобождение от работа по неговите думи поради свиването на приходите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР