До най-далечната точка хеликоптерите от системата за спешна помощ по

...
До най-далечната точка хеликоптерите от системата за спешна помощ по
Коментари Харесай

Гвоздейков: Системата за хеликоптерна помощ ще покрива изискването за „златния час“

До най-далечната точка хеликоптерите от системата за незабавна помощ по въздух ще доближават за сред 20 и 30 минути, с което покриваме условието за „ златния час “ при спасяването на потърпевши. Това сподели министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков, който взе присъединяване в конференция в Министерския съвет, отдадена на осъществяването на управническата стратегия на постоянното държавно управление. 

„ Отпушихме процеса по създаване на незабавна здравна помощ по въздух, който беше много затлачен. Дадохме опция на Министерството на здравеопазването да работи интензивно по започване на социална поръчка за създаване на оперативните бази “, уточни Гвоздейков. 

Той увери, че според в началото заложените периоди, първият хеликоптер ще бъде у нас през декември и ще се положат старания да бъде въведен в употреба още през януари 2024 г. 

Министърът напомни, че до този миг са избрани точките, където ще бъдат построени оперативните бази, като за четири от тях към този момент са предоставени и нужните терени. С решения на държавното управление са обезпечени места на територията на летищата София и Пловдив, както и в бившето летище Търговище. База ще има и на летище Сливен, където има възложен парцел от седем декара с решения на локалния общински съвет. 

Другите две точки ще бъдат на летище Долна Митрополия и летище Габровница, където има някогашна военновъздушна база, която все още е с отпаднала нужда, изясни министър Гвоздейков. Той добави, че се работи за прехвърлянето на парцелите там от Министерството на защитата на Министерството на здравеопазването, с цел да може да стартира построяването на прилежащата инфраструктура.  

Системата за незабавна здравна помощ в България ще бъде построена според европейските правила, увери министърът на превоза и известията. 

На същата конференция тематиката разяснява по-рано и министър председателят Николай Денков, съгласно който предходното служебно държавно управление е позволило неточност с решението си бази да бъдат изграждани на територията на лечебни заведения. 

В днешната конференция участваха още министърът на финансите Асен Василев, министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов, министърът на енергетиката Румен Радев и министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР