До началото на 1848 г. малкото градче Хайдсвил в Ню

...
До началото на 1848 г. малкото градче Хайдсвил в Ню
Коментари Харесай

Как сестрите Фокс донесоха спиритуализма в Америка – и после признаха, че всичко е измама

До началото на 1848 година дребното градче Хайдсвил в Ню Йорк не е изключително известно. Но през април същата година хора всеобщо стартират да се стичат в дребна локална къща, с цел да станат очевидци на странните сили на сестрите Фокс, Маги и Кейт.

Пред очите на удивената аудитория, девойките наподобява влизат в контакт с духове от отвъдния свят и ги карат да дават отговор на разнообразни въпроси. Не след дълго Лия изпраща сестрите си на гастрол из целия щат, където да покажат своя гений и качества.

Но Маги и Кейт крият една дребна загадка. Звуците на духовете в действителност са създадени посредством техника, която те бяха създали – като пукат ставите на краката си. И макар че самите сестри Фокс слагат началото на манията по спиритуализма в Съединените щати, те сами скоро щяха да жигосат цялото придвижване като машинация.

 Fox sisters mediums

Сестрите през 1888 година

Нощ след нощ в дребна селска къща в Хайдсвил, Ню Йорк, щом фамилията си легне, като че ли се появява фантом, който издава странни звуци в тъмнината, удряйки по стените и мебелите.

Двете девойки са измислили метод да издават мощни звуци с пръстите на краката си: посредством пукане на ставите и щракане на огромния и втория пръст на краката си в дървения под или в мебелите, те могат да основат задоволително мощен тон, с цел да разсънят родителите си. В резултат на този им гений майка им, Маргарет, и татко им, Джон, са мощно уплашени и комплицирани.

Сестрите доста се забавляват с номера си. Но на 31 март обстановката излиза отвън надзор: същата вечер, когато стартират следващото си „ шоу “, Кейт ненадейно плясва с ръце два пъти и извиква: „ Ако ме чуваш, направи като мен! “

„ Призракът “ в отговор удря два пъти. След това Маргарет Фокс завързва нещо като полемика с паранормалното създание, като го моли да й каже какъв брой деца има (шест удара), дали е дух (два удара за „ да “) и дали е бил ранен в къщата им (отново два удара).

„ Духът “ изяснява посредством ударите си, че в миналото е бил амбулантен търговец. Пет години по-рано обаче, споделя той, някой го убива за 500 $ и го погребва под къщата на семейство Фокс.

Маргарет неотложно вика съседите, с цел да чуят сами ударите. Сестрите Фокс са ужасени от неочаквания поврат на събитията. Както Маги по-късно написа, те не престават с номера си единствено тъй като считат, че в случай че си признаят, ще си навлекат неприятности с родителите и пастора им.

Без различен избор, двете девойки повтарят осъществяването и за недоверчивите съседи същата вечер, както и идната. Не след дълго мълвата за странното, призрачно тракане стартира да се популяризира и оттатък Хайдсвил.

Може би всичко щеше да отмине и замине, в случай че Маги и Кейт един ден просто бяха спрели с номера си, само че сестра им Лия съумява да разбере какво се случва преди този момент да стане. И тя бързо пътува до Хайдсвил от вкъщи си в Рочестър, явно решена да трансформира номера на сестрите си в бизнес.

 Fox sisters

Когато двете девойки развиват техниката си, ползата към „ отвъдното “ е в своя зенит: концепциите на персони като Емануел Сведенборг, шведски мистик от 18-ти век, и Андрю Джаксън Дейвис, американски „ оракул “ от 19-ти век, към този момент са почнали да се постановат в Съединените щати.

Сведенборг има вяра, че духовете съществуват в разнообразни „ действителности “ и твърди, че ги е виждал и е разговарял с тях. Дейвис развива концепциите на Сведенборг и написа, че „ духовете поддържат връзка между тях, до момента в който единият е в тяло, а другият – във висшите сфери “.

В същото време новите технологии като железниците и телеграфа трансформират Съединените щати. Светът е друг и чудноват и доста американци не считат, че общуването с мъртвите е доста по-странно от общуването с някой оттатък океана.

И тук влиза Лия Фокс, която вижда късмет да завоюва пари от интереса към духовете вчрез номера на сестрите й. Така тя неотложно стартира да продава билети по 1 $ на публиката, която желае да види паранормалните събития в дома й в Рочестър, Ню Йорк. Маги и Кейт й бяха признали истината и от възприятие за виновност смятаха, че нямат различен избор, с изключение на да се подчинят на нейните заповеди.

Въпреки скептиците, постъпката на сестрите Фокс бързо се популяризира. След като се показват в северната част на щата, те скоро се реалокират пред по-голяма аудитория – в град Ню Йорк.

„ И ние сме в незнание като всеки наш четец “, написа Джордж Рипли от New York Tribune откакто вижда сестрите Фокс. „ Маниерите и държанието на дамите са такива, че основават фатализъм в тяхна изгода. Те нямат теории, които да предложат в пояснение на събитията… и явно нямат надзор върху тях. “

До 1850 година „ тропането “ към този момент е народен феномен. Докато сестрите показват своите качества пред персони като аболициониста Уилям Лойд Гарисън и редактора на New York Tribune Хорас Грийли, появяват се мъже и дами из цялата страна, които настояват, че могат да вършат същото.

В резултат на това сред 1853 и 1855 година милиони американци стартират да имат вяра в спиритизма.

 Image of a ghost, produced by double exposure in 1899

Снимка на фантом, направена посредством двойна експозиция

та

Когато е на 17 години, Маги Фокс открива нещо по-силно от славата и духовете: любовта. Тя се среща с Елиша Кейн през 1852 година и мощно се влюбва в младия откривател. Кейн, който е песимист, прикани Маги да се откаже от „ мрачния си еднообразен живот в машинация “.

Така Маги неотложно се пенсионира. Но гибелта на Кейн 5 години по-късно я хвърля в дълбока меланхолия. Тя стартира да пие доста и сестра й, Кейт, продължава независимо да практикува спиритизма, който в това време отбелязва още един подтик в известността си по време на мрачните и изпълнени със гибел години на Гражданската война. Но й натежава и тя също става алкохоличка.

До 1888 година и двете сестри са разочаровани от цялото придвижване – тогава Маги взема решение да жигосах спиритуализма един път вечно. Може би тя е била стимулирана от яд към Лия и други спиритуалисти, които са подлагали на критика Кейт поради нейното пиянство. Но може би Маги просто е желала да остави десетилетната им неистина зад тила си.

След това тя разкрива цялата работа като споделя, че тя и Кейт просто са се научили да пукат мощно пръстите на краката си. Докато публиката гледа, тя даже показва по какъв начин става номерът.

„ Много хора, когато чуят звука, незабавно си показват, че духовете ги допират “, прибавя Маги. „ Това е доста постоянно срещана илюзия. Някои доста богати хора пристигнаха да ме видят преди няколко години, когато живеех на 42 улица, и направих няколко сеанса за тях. Накарах духа да почука върху стола и една от дамите извика: „ Чувствам по какъв начин духът ме потупва по рамото. “ Разбира се, това беше чистото й въображение. “

Впоследствие Лия твърди, че Маги просто търси внимание и е подготвена да осъдила спиритуализма против хонорар от 1500 $. И фактически – Маги се отхвърля от признанията си единствено година по-късно.

„ По това време имах огромна потребност от пари и някои хора се възползваха от обстановката “, споделя тя. „ Вълнението също наруши душевното ми равновесие. Когато направих тези ужасни изказвания, не бях виновна за думите си. “

Дотогава придвижването на спиритуализма към този момент е доста по-голямо от сестрите Фокс. Те умират безшумно и умерено – Лия през 1890 година, Кейт през 1892 година и Маги през 1893 година И от този момент духовете им са доста по-тихи, в сравнение с бяха самите те в живия живот, без да издават нито тон.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР