До момента сме осигурили (на Украйна - бел.ред.) над 7000

...
До момента сме осигурили (на Украйна - бел.ред.) над 7000
Коментари Харесай

Тагарев: Осигурили сме на Киев милиони боеприпаси, отбранителна индустрия работи на максимум

До момента сме обезпечили (на Украйна - бел.ред.) над 7000 тона материални средства, включително милиони муниции от друг тип и диаметър плюс над 140 машини, които пътуват към Украйна.Това сподели министърът на защитата в оставка Тодор Тагарев по време на днешния доклад за свършеното от кабинета за миналите девет месеца.

В края на м.г. Народното събрание реши, отхвърляйки несъгласие на президента, България да даде безплатно бронирана транспортна техника на Украйна. Тези машини са дадени на основаните Вътрешни войски 80-те години и не са употребявани от жандармерията. За Министерство на вътрешните работи те изрично са с отпаднала нужда, сподели тогава Тагарев. Според него украинската войска не може да тръгне в офанзива с тези машини, само че те биха им послужили в избрани условия.

Моят главен приоритет е адаптирането на българските Въоръжени сили и системата за ръководство към внезапно влошената среда за сигурност, основаване на условия за дейно осъществяване на проектите на НАТО за въздържане и защита на Източния фланг, сподели Тагарев.

По думите му оказването на помощ на Украйна остава неоспорим приоритет на кабинета, подсилен от Народното събрание.

Нашата отбранителна промишленост работи с оптимален потенциал, съобщи министърът в оставка.

Бойко Борисов беше прав през вчерашния ден, че България е измежду страните, предоставящи забележителна военна помощ, сподели Тагарев. България е помогнала на Украйна доста повече от огромните и богати страни в Европа, съобщи Борисов през вчерашния ден.

Работим интензивно за установяване спомагателни благоприятни условия за даване на въоръжение на Украйна и приемане на финансови обезщетения. Моята упоритост, при поддръжка от Народното събрание, е да осигурим по този метод един милиарда лева над гласувания бюджет, които ще реинвестираме за ускорено превъоръжаване на армията, изясни Тодор Тагарев.

Ще се концентрирам върху подобряването на обществения статус на хората в защитата и изискванията за образование и подготовка, тъй че да се увеличи престижът на военната специалност и тя стане привлекателна за повече младежи. Ще работя за повишение на конкурентоспособността на българската отбранителна промишленост и консолидираното ѝ в европейската и евроатлантическа отбранителна софтуерна индустриална база, което ще донесе трайни стопански изгоди за страната и нови работни места, разяснява още министърът на защитата.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР