До момента Газпром ни отговаря с нулеви количества за исканото

...
До момента Газпром ни отговаря с нулеви количества за исканото
Коментари Харесай

Стига излишни драми, ще изкараме зимата без руски газ

До момента " Газпром " ни дава отговор с нулеви количества за желаното възобновяване на доставките на съветски газ. Прогнозната цена на природния газ за септември е към 350 лв. за мегаватчас, а това значи нарастване със 17% по отношение на цената за август.

" Купуваме газ от пазари, доминирани от съветски доставки. Споровете, които у нас са мощно политизирани, не водят до никакъв резултат. Трябва да намерим решение, което да даде късмет на " Газпром " да съблюдава президентския декрет и да не бъдат нарушавани ембарговите ограничавания от Европейски Съюз. Имаме контракт с " Газпром ", много тежка процедура е да се върви към арбитраж ", разяснява журналистът проф. Валерий Тодоров.

Той акцентира, че Русия ще остане един от водещите снабдители на природен газ. А с цел да се стигне до цялостна диверсификация, прагов миг е гръцката връзка, само че и построяването на нови структури за втеченен газ, активирането на сътрудници от други континенти.

" Тези цени на природния газ направиха налични за нас цените на втечнения газ. Няма място за нещастия. Започнем ли да икономисваме, без да търсим други възможности, започваме да свиваме пазара ", уточни още Тодоров.

Журналистът Петър Карабоев означи пред Bulgaria ON AIR, че " Газпром " просто съблюдава законите на Руската федерация. И добави, че указът е безапелационен по какъв начин би трябвало да се заплаща.

" Снощи " Газпром " спря заплащането за Франция, тъй като споделиха, че няма да заплащат в рубли. Всяка от страните официално е права, само че би трябвало да се откри компромис. Би трябвало да може да изкараме зимата без съветски газ. Всичко това се трансформира в непотребна драма. Не виждам покруса. Къде е програмата на държавното управление за икономисване на сила? ", съобщи Карабоев.

Според него възможен арбитраж може да се проточи с години и не е доста несъмнено, че " Газпром " е в мощна позиция, защото с преимущество е клиентът.

Кончината на Михаил Горбачов

Последният руски водач Михаил Горбачов умря нощес на 91-годишна възраст след дълготрайно боледуване. Според проф. Тодоров, Горбачов е бил много открит човек, само че за Русия си остава спорна фигура.

" Безспорно е фигура с исторически мащаб. Огромнa роля изиграха персоналните му връзки със международните водачи, залагаше доста мощно на връзките с Германия и Англия. Перестройката внесе комплициране. Основната стъпка беше единодушието на Горбачов за рухването на Берлинската стена. Беше доста комплицирано време и той надали е бил изцяло правилен във всички свои стъпки ", разяснява той.

" Популярността на Горбачов може да разделим на три. Беше извънредно известен в Европа, основен човек е за изгубването на Желязната завеса.

В Америка го уважаваха като сътрудник, който държеше на думата си. В Съветския съюз много бързо беше презиран за това, което направи, тъй като хората не разбираха, че доста от нещата, които се счупиха, се случиха преди той да пристигна на власт. Горбачов освободи говоренето, появиха се безпределно доста медии, говорещи и пишещи неща, които бяха безусловно немислими. Той опира да ремонтира руската система, само че не му се получи - прекомерно късно пристигна на власт ", сподели Карабоев.

" Ситуацията, която той идва да сондира, е много всеобхватна - простира се от бизнес климата в страната до използването на глобите. Дотук България, когато би трябвало, отива и гласоподава с евроатлантическите ни сътрудници. Предполагам, че О`Брайън ще се поинтересува какво мислят партиите за върховенството на закона и обстановката с прокуратурата преди изборите ", сподели Карабоев.

Проф. Валерий Тодоров счита, че можем да назовем визитата на О`Брайън опознавателна.  
" О`Брайън подсети три от петте тематики на Херо Мустафа - бизнес климата, законодателната рамка и свободните медии. В диалога с президента той разшири тематиката. Америка дава знак, че не отмесва фокуса от тези проблеми ", съобщи той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР