До месец комисията ще получи методология за полицата от консултанта

...
До месец комисията ще получи методология за полицата от консултанта
Коментари Харесай

По-евтина „Гражданска“ за изрядните шофьори

До месец комисията ще получи методология за полицата от консултанта „ Ърнст и Янг “

Комисията за финансов контрол (КФН) ще пусне през март за публично разискване системата бонус-малус. Припомняме, че тя планува полицата „ Гражданска отговорност “ да нарастне, в случай че водачът има нарушавания, и да поевтинее, в случай че е безупречен. За въвеждането й в България се приказва от години, само че едвам в този момент се подхващат съответни стъпки за използването й. От комисията оповестиха, че до месец ще получат методологията за „ Гражданска отговорност “, направена от консултанта „ Ърнст и Янг “. Въпреки, че по въвеждане на бонус–малус системата се работи от години, от КФН увериха, че се движат по график.

Още през октомври зам.-председателят на КФН Ралица Агайн разяснява, че ще има огромно публично разискване, с което да подсигуряват справедливото повишаване на застраховките и надлежно намаляването на цената за добросъвестните водачи.

От комисията потвърдиха, че до няколко седмици ще бъде подготвен анализът на Световната банка по въпроса за цената на „ Гражданска отговорност “, който беше предоставен след инспекция на целия финансов бранш в България от страна на Международния валутен фонд. Той ще покаже дали цената на наградите по наложителната застраховка сега дават отговор на покритите опасности и нужно ли е те да се покачат. Докладът, обаче, е единствено за надзорни цели и няма да бъде оповестен, само че в случай че КФН реши, ще предприеме ограничения по отношение на избрани компании с ниски равнища на наградите.

Както „ Труд “ писа, наложителната застраховка “Гражданска отговорност ” нарастна с към 12 лева, тъй като две български застрахователни компании бавеха или изобщо не плащаха компенсации за вреди при произшествия в чужбина. Поради тази причина от Международния съвет на застрахователите са изискали спомагателна банкова гаранция на стойност 4 млн. евро. От КФН през вчерашния ден прецизираха, че единствено една от фирмите е останала под мониторинг.

11,5 млн. лева събрали единствено за месец от такси от бизнеса

С измененията в Закона за КФН, влезнали в действие в края на 2017 година, институцията от началото на 2018 година към този момент се самоиздържа посредством събираните такси. Само за месец комисията е събрала от такси от бизнеса повече от половината си бюджет – 11,5 млн. лева, при плануван бюджет за цялата година от 20 млн. лева Освен високите доходи, новият модел на финансиране разрешава да се спестят 5 млн. лева на бюджета годишно, като и всички доходи от санкции ще отидат в хазната.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР