До месец банките са длъжни да предложат по-ниски тарифи за

...
До месец банките са длъжни да предложат по-ниски тарифи за
Коментари Харесай

По-ниски такси за парични преводи в чужбина

До месец банките са длъжни да предложат по-ниски цени за съществени интервенции. Новите правила от 1 февруари не значат, че банките ще смъкнат всички такси под междинното равнище сега.

На процедура всяка банка ще би трябвало да предложи артикул с по-достъпни цени за съществени интервенции - като откриване и закриване на сметка, изтегляне на пари в брой от гише или банкомат и други, оповестява БТВ. Потребителите, които желаят да употребяват пакет с по-ниски такси, би трябвало да си открият нова сметка. Всеки може да има най-вече една сходна.

Таксите за удостоверения, като това за погасен заем, обаче няма да се трансформират. Оказва се, че за подобен документ банките събират сред 10 и 100 лв. според от това дали срокът е 14 работни дни или експресна поръчка.

Петър Чергаров недоумява за какво при ниските лихви по депозитите сега всяко изтегляне от влога му, който не е срочен, се таксува по 1 лева Не схваща и за какво, когато сключваш контракт с банката, подписваш няколко копия, че си дебитор, а когато погасиш заема, би трябвало да си платиш, в случай че искаш документ за това.

„ Имал съм случаи за 3 лв., примерно за дубликат от документ - 5 лв. такса, това е парадокс. Не е почтено, в последна сметка се оказва, че от тези такси се печели сносно ”, счита Петър.

От банковата асоциация обясниха в писмо, че при приемане на удостоверението за погасен заем потребителят вижда " лист с данни, само че зад правенето му стои човешки труд и голям брой други разноски за банката ", като техническо съоръжение и други.

„ Някой би трябвало да отдели време, да седне да приготви подобен документ, да го занесе на разположение, което да го подпише. Този труд и изпитание в някои банки е оценен на 10 лева, в други - на 50, а в някои случаи и до 100 лева ”, изясни кредитният съветник Тихомир Тошев.

Подобен документ съгласно специалистите най-често се желае при изтегляне на нов заем от друга банка, с цел да е обезпечено, че клиентът няма остарели заеми.

„ Такъв документ не би трябвало да ни би трябвало, защото при всяко погасяване на заем смяната се отразява в централния кредитен указател в границите на 15 дни и там се вижда, че задължението е погасено ”, означи Тошев.

Въпреки това потребителите считат, че удостоверението е застрахова против бъдещи недоразумения и искания от страна банката.

Разплащателните сметки с по-ниски цени ще би трябвало да предложат и по-ниска цена от междинната сега за превод в евро. Като цяло обаче те остават в пъти по-скъпи, в сравнение с в Германия да вземем за пример, където таксата е 1 евро. От банковата асоциация изясняват разликата с аргумента, че за България това е непозната валута.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР