До лятото още няколко държави ще се присъединят към бойната

...
До лятото още няколко държави ще се присъединят към бойната
Коментари Харесай

Още страни се присъединяват към бойната група на НАТО у нас

До лятото още няколко страни ще се причислят към бойната група на НАТО, която ще работи на територията на България.

Това съобщи пред публицисти в Брюксел министърът на защитата Драгомир Заков. Той взе участие в среща с сътрудниците си от страните членки на пакта. Фокусът бе подготовката на историческата съгласно мнозина идна среща на върха на НАТО в Мадрид от 28 до 30 юни.

„ В момента има интерес от Гърция. Знаете, че имаме американски и английски контингент, които към този момент работят с нашите сили в Ново село. Има интерес и от страни от района “, отговори Заков на журналистически въпрос, без обаче да показва имена.

Известно е, че бойната група ще се командва от Италия. Предстои въпросът да бъде прегледан от Народното събрание в Рим.

Бойната група може да бъде от батальон до бригада, отговори министърът на въпрос на Клуб Z. Всичко зависи от това какви бойни качества се придават към групата, от това какъв брой хора може да поеме полигонът в Ново село. Най-вероятно съставът ще бъде над 1000 души.

Министрите са разискали по какъв начин да подкрепят Украйна, и освен с оръжие. Става дума за една страница с претенции от Киев. Но немалка част от тях са с медицински, логистичен и различен аспект, разясни Драгомир Заков.

„ До последната секунда, в която ще бъда в Министерството на защитата, имам обвързване да се грижа да отбранителната политика на българия. На 400 километра от България се води война. Знаем съветските хибридни въздействия във всички старни членки на НАТО и Европейски Съюз. В този подтекст външните шокове не се интересуват от вътрешнополитическите събития в страната “, отговори Заков, запитан от Клуб Z дали се притеснява, че актуалните събития у нас могат да доведат до смяна на политиката на страната ни във връзка с Украйна.

Министрите на защитата на НАТО са обсъждали на днешното си съвещание опциите за разгръщането на повече бойни формирования на източния фланг, сподели генералният секретар Йенс Столтенберг след края на срещата.

„ Тук има три детайла - повече изнесено наличие, повече авансово изнесено съоръжение и авансово разпределени сили с отговорност за характерен район. Така че не всички сили ще бъдат разгърнати - някои от тях ще останат в своите си страни, само че ще бъдат подготвени да се придвижат, в случай че се наложи “, разясни Столтенберг.

Той напомни, че Германия към този момент е дала обещание да усили броя на своите военнослужещи в Литва. Обещания за укрепване на изток са пристигнали от Англия и от Франция, която ма водеща роля в Румъния. Такава подготвеност има и от други страни, сподели Столтенберг, само че отхвърли да назове имената им, тъй като избира това да създадат първо националните им управляващи.

В Мадрид следва да бъдат взети основни решения в 5 области:

• 1. Значително по-силни защита и сдържане;

• 2. Устойчива поддръжка за Украйна и на останалите сътрудници в риск;

• 3. Решения за новата стратегическа идея за НАТО, която ще дефинира позицията на алианса по отношение на Русия, за появяващите се провокации и за първи път за Китай. В този подтекст за първи път в среща на НАТО ще вземат участие водачите на страните от АТИС - Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество;

• 4. По-справедливо шерване на товара от разноските за защита на страните членки;

5. Исторически молби от Швеция и Финландия за участие в НАТО. Столтенберг още веднъж отхвърли да се ангажира със период за присъединение на двете скандинавски страни.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР