До края на тази година ще бъде постигнато окончателно споразумение

...
До края на тази година ще бъде постигнато окончателно споразумение
Коментари Харесай

САЩ очакват до края на годината окончателно споразумение между Сърбия и Косово

До края на тази година ще бъде реализирано дефинитивно съглашение сред Сърбия и Косово. Това увери специфичният делегат на Съединени американски щати за Западните Балкани Габриел Ескобар, представен от " Евронюз ".

По негови думи осъществяването на съглашението в посока нормализация би трябвало да стартира с Общността на сръбските общини.

" Не чакахме водачите да реализират единодушие по проектоустава на Общността на сръбските общини, само че искахме да показват своите визии. И ги получихме. Надявам се и чакам, че до края на годината ще стигнем до такава степен ", означи той.

Ескобар удостовери, че работата по основаването на Общността към този момент е почнала. Той съобщи, че " би трябвало да продължим напред, до момента в който стигнем до модел ".

Американският делегат чака в границите на две седмици да се организира среща сред основните договарящи, на която въпросът да бъде разискван още веднъж.

" Този развой е доста значим, както е значимо и двете страни, изключително Косово, да го одобряват съществено и да продължат към завършването му ", настоя дипломатът.

Според него по време на срещата в Брюксел е реализиран " дребен прогрес ". Ескобар съобщи, че че страните би трябвало да внесат предложение, което да бъде признато и от двете страни.

През март Прищина и Белград устно се договориха да приложат подкрепян от Запада проект, ориентиран към възстановяване на връзките, само че от този момент не се регистрира необикновен прогрес.

Около 50 000 сърби, живеещи в Северно Косово, към момента отхвърлят да вземат участие в косовските институции - полицията, правосъдната система и общинските управляващи, които напуснаха през ноември предходната година. Освен това предишния месец те бойкотираха локалните избори, проведени от косовските управляващи.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР