До края на септември собственици на сгради паметници на културата

...
До края на септември собственици на сгради паметници на културата
Коментари Харесай

Собственици на ценни сгради в София могат да поискат помощ да ги възстановят

До края на септември притежатели на здания монументи на културата в София могат да аплайват за помощ от общината за възобновяване им. Заявленията се подават по програмата " Културно завещание ".

По нея локалната власт прави за своя сметка проучване на постройките, капиталови планове за укрепването или възобновяване им, както и придвижва документите за координиране и одобрение. Осигурява и авторски контрол при бъдещата реституция. Собствениците пък са длъжни в период от три години след правенето на плановете, да ги изпълнят със лични средства.

Право да аплайват за финансиране по програмата имат притежатели на парцели - частна, общинска и държавна благосъстоятелност, представляващи недвижими културни полезности с категория " национално значение ", " локално значение ", " ансамблово значение " и " за сведение ".

Всяко заявление се прави оценка по няколко критерия, за които се дават избран брой точки. Най-много точки ще се дават за сгради, която са по едно и също време единични монументи на културата и в това време са част от групови такива. По-високо се правят оценка оферти, които касаят монументи от национално значение, както и такива, които са архитектурно-строителни и художествени полезности.

Точките ще зависят и това каква интервенция е нужна за запазването на постройката. Ако тя е застрашена от рухване, бонусът е максимален. Критериите за оценка, както и документите за кандидатстване са оповестени на уеб страницата на направлението " Архитектура и градоустройство " на Столичната община.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР