До края на октомври кабинетът трябва да търси инвеститор за

...
До края на октомври кабинетът трябва да търси инвеститор за
Коментари Харесай

Парламентът даде мандат на кабинета да търси инвеститор за АЕЦ Белене

До края на октомври кабинетът би трябвало да търси вложител за АЕЦ " Белене " и да договаря с него. Този мандат дадоха народните представители на държавното управление, откакто поддържаха предлагането на ГЕРБ за рестарт на втората
атомна централа. Против гласоподаваха единствено от Движение за права и свободи, заяви БНР.

Мнозинството обаче не поддържа настояването на Българска социалистическа партия за рухване намораториума за строителството на АЕЦ " Белене ".
Повече от три часа народните представители обсъждаха двата плана на ГЕРБ и на Българска социалистическа партия за бъдещето на АЕЦ " Белене ".

И в двете решения е заложена опцията на пазарен принцип да се потвърди, че планът е реален. За разлика от ръководещите, социалистите упорстват да се анулира мораториумът за строителството на АЕЦ " Белене " от 2012 година

Според заместник-председателя на " Българска социалистическа партия за България " Жельо Бойчев неналичието на анулация на възбраната връзва ръцете на държавното управление в преговорния развой.

„ Решението на ГЕРБ аз го чета единствено по един метод – като липса на доверие към вас, към българското държавно управление, което би трябвало да организира тези договаряния и по-късно да показа разновидностите за реализация. И тогава ще преценяме кое е преференциално и кое не е преференциално за страната, само че да ви дадат мандат да водите договаряния, да ви вържат ръцете… всичко друго, само че това за мене е бламиране, а да не се анулира решението на Народното събрание март месец 2012 година – е двуличие, сътрудници от ГЕРБ “.

Александър Ненков от ГЕРБ опроверга изказванията на левицата. Той призна, че методът на ръководещите е внимателен, само че с него се дават ясни граници за договаряния.

„ Ние поддържаме министъра и поддържаме държавното управление да откри решение, тъй че да осъществя платеното към този момент съоръжение с дълъг цикъл на произвеждане. Ние ще застанем зад държавното управление, само че никога няма да се съгласим да построяваме „ Белене “ без значение от всичко, без значение на каква цена, това няма по какъв начин да стане “, това сподели Валентин Николов.

В поддръжка на решението на ГЕРБ се оповестиха от " Обединени патриоти " и " Воля ". Българска социалистическа партия съобщи, че ще го поддържа, с цел да се направи първата решителна крачка към рестарта на енергийния план. От Движение за права и свободи се обърнаха с рецензии към ГЕРБ, защото, съгласно Движение за права и свободи, и в отчета на кабинета, и в решението на партията няма ангажимент за строителството на АЕЦ " Белене ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР