До края на ноември очакваме първите случаи на грип Б.

...
До края на ноември очакваме първите случаи на грип Б.
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев пред Lupa.bg: Грип Б идва до края на месеца

До края на ноември чакаме първите случаи на грип Б. Появяват се първо във Англия и Скандинавия. Първите случаи ще са на грип Б, а епидемията ще е на грип А. Такова беше ситуацията в Южното полукълбо предходната година. Това изясни пред Lupa.bg някогашният шеф на Центъра по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев. 

Медикът изясни има ли риск да избухне зараза от морбили, защото вирусологът проф. Радка Аргирова разгласи, че пада ваксиналното покритие за инфекцията.

" Споделям терзанията на проф. Аргирова, тъй като се позволи понижаване на имунизационния обсег освен за рубеола, заушка и морбили, само че и за жалост за детски паралич и други доста по-страшни инфекции. Имаше процедура да се пишат, само че да не се поставят ваксини за морбили.

След като преди време имаше 24 000 случая с 24 умрели деца се взеха ограничения да се управлява слагането на ваксини. След епидемията от морбили преди 4 година, която пристигна от македонски туристи в Банско, затвориха детското поделение и децата с морбили трябваше да бъдат лекувани с другите. Получи се втори гърмеж, по тази причина се взеха ограничения. Всяко болно дете от болестта му се вземаше кръв и се ревизираше дали е имунизирано. Когато нямаше антитела за заушка и рубеола, лекарят трябваше да изясни по какъв начин е записано, откакто не му е поставена ваксина. Това имаше мощно възпиращо деяние. Оттогава до момента не сме допускали случаи на морбили. Заразата беше ликвидирана след ограниченията против ковид. Това потвърждава, че освен фармакологичните способи, а и маските и изолацията правят работа против епидемиите ", обърна внимание микробиологът.

" Трябва да има ваксини за детския паралич, тетанус, дифтерия. В момента най ме плаши покритието за детски паралич и дифтерия. Морбилито нито е по този начин убийствено, нито по този начин е инвалидизиращо. Преди година и половина детски паралич имаше в Украйна преди започването на войната от така наречения изменен ваксинален вариант от втора група. В Средния изток също има детски паралич - Пакистан и Афганистан. Миграциите от Централна Африка в Западна Европа донесоха няколко десетки случаи на дифтерия.

Да напомня, че през 1993 година в област Сливен при 7 деца с дифтерия 6 умряха ", уточни проф. Кантарджиев. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР