До края на месец юни ще стартират приеми по две

До края на месец юни ще стартират приеми по две ...

Отпускат 6,7 млн. лева за морско дело и рибарство.До края на месец юни ще стартират приеми по две нови мерки от Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. Това обяви зам.-министърът на земеделието Лозана Василева  по време на представяне на проучване  „Навиците на консуматорите от ЕС по отношение на продуктите от риболов и аквакултури” в Бургас.

"Ще бъде отворен прием на проектни предложения по мярка 1.2 „Здраве и безопасност“,  с бюджет на безвъзмездната финансова помощ в размер на 452 456 лв. „Другата мярка, по която ще бъде стартиран прием до края на месец юни, е  2.5 „Аквакултури, осигуряващи екологични услуги“, с бюджет 6 204 870 лв“,  обясни Василева и определи проучването като изключително полезно за разбиране на предпочитанията на консуматорите, защото изводите от него показват отношението на пазарното търсене, както и в каква посока трябва да се развива европейския пазар за рибни продукти.

Проведеното статистическо проучване е изготвено от Европейската комисия, на базата на въпроси и интервюта с близо 28 000 граждани на ЕС от всички държави членки. Въпросите, на които гражданите са отговаряли, са свързани с честотата на консумация на продукти от риболов и аквакултури. Изследват се и основните критерии при избор за закупуване на тези продукти, както и предпочитанията по отношение на произхода им.

 

Източник: banker.bg