„До края на месец януари ще търсим механизми да се

...
„До края на месец януари ще търсим механизми да се
Коментари Харесай

Министър Иванов: До края на януари ще търсим механизми за нормализиране на цената на дървата за огрев

„ До края на месец януари ще търсим механизми да се възстановява цената на дървата за огрев в страната “. Това съобщи министърът на земеделието доктор Иван Иванов в ефира на bTV. „ Една от първите ми действия бе да се срещна с шефовете на държавните горски предприятия и да обсъдим тематиката с покачващите се цени на дървата за популацията.

Това, което получих като информация за аргументите е прекомерното търсене и спекулата от страна на търговците, които купуват дървесината и я доставят до крайния консуматор “, разяснява министър Иванов и уточни, че задачата е до края на януари да бъдат препоръчани съответни ограничения, които да доведат до понижаване на цените на дървата за огрев през този отоплителен сезон. По думите му, има и справедлив детайл за повишаването им, като да вземем за пример цената на горивото. „ Правим разбор и на износа.

Ако е належащо ще наложим мораториум. Възложил съм да бъде направена информация каква дървесина е изнесена и какви количества са заложени да бъдат осъществени зад граница. Ако този % е висок и би имал отражение върху крайната цена, ще предприемем и такива ограничения. Заедно с отрасловите зам.-министри ще обсъдим опциите. Нашата цел е до края на сезона да достигнем равнищата на цените от лятото “, акцентира доктор Иван Иванов.

На въпрос за активността и концесионните контракти на ловните стопанства, земеделският министър отговори, че сега се прави инспекция и разбор на положението им и при установени нарушавания ще се търси отговорност, в това число и посредством преустановяване на контракти. „ Най - честите пропуски все още са неплащането на концесионни такси или наемна такса в период, при броя на животните, които се намират в стопанството и разноските за дейностите, които се споделят сред концесионера и съответното ловно стопанство. Целта ни е да защитим държавния интерес “, безапелационен бе той.

По отношение на последните наводнения в област Пловдив и визитата му в община Садово, министър Иванов уточни, че те се дължат и на скъсани насипи, които се поддържат от „ Напоителни системи “. По думите му, в тази връзка са изпратени писма до съответните компании, които в гаранционния период да възстановят пропаданията, които са се случили. „ Получихме отводи от тяхна страна, като претекстовете им за това са разнообразни. По мое мнение, те се несериозни и материалите ще бъдат предадени на Икономическа полиция за инспекция “, изясни той.

Д-р Иванов добави, че се правят и редица други инспекции по активността на сдружението, като резултатите от тях се чака да бъдат подготвени при започване на идната седмица. Министър Иванов не изключи опцията да има смени в управлението на „ Напоителни системи “ в най-кратък период, като задачата е оздравяването му, поради сериозните капиталови средства, които се плануват за ръководство от него.

По мотив компенсациите на земеделските стопани, доктор Иван Иванов заяви, че през месец декември Държавен фонд „ Земеделие “ е изплатил близо 72 млн. лв.. Той изясни, че Ковид помощ са получили 27 485 производители, с което са обезщетени отчасти техните загуби. „ За тази година подпомагането в бранша следва да бъде обект на полемики “, сподели още министърът.

Д-р Иван Иванов обърна внимание, че това което е разпознал, при встъпването си в служба, е несъответствието в разпределението на средствата, в разнообразни браншове. „ Не инцидентно, в Коалиционното съглашение е записано да се постави таван на заплащанията, като задачата е дребните и междинни стопанства, също да имат достъп да европейското финансиране. Не мога да кажа, че е имало нарушавания преди, тъй като по този начин е била структурирана Програмата за развиване на селските региони. Сега, при договаряне на новите средства имаме упоритост да променим метода на систематизиране и прозрачността най-много “, посочи той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР