До края на годината енергийните дружества ще внасят свръхпечалбите си

...
До края на годината енергийните дружества ще внасят свръхпечалбите си
Коментари Харесай

Фондът за енергийна сигурност прибира свръхпечалбите. Механизмът „Сейв“ също ще прехвърля пари към него

До края на годината енергийните сдружения ще внасят свръхпечалбите си във Фонда за енергийна сигурност, реши дефинитивно Народното събрание. С друго свое решение той одобри остатъчните пари от оперативните стратегии, които не са разходвани в период, да бъдат трансферирани посредством механизма „ Сейв “ във фонда. 

Ако не бъдат разходвани, те ще бъдат преведени към енергийното министерство, разясни министър Асен Василев.

„ След което Фондът, получавайки тези средства, вероятно, ще върне по бюджета на Министерството на енергетиката 450 милиона, които Министерството на енергетиката е предоставило във фонда без да има потребност, тъй като
Фондът би трябвало да се самофинансира “.
Темата за свръхпечалбите бе една от противоречивите в бюджета.

Народните представители утвърдиха ратификация на Гаранционното съглашение сред Европейска инвестиционна банка и ББР за заем, провиснал към банката за развиване, за дребните и междинни предприятия, който възлиза на стойност 175 млн. евро. „ За “ гласоподаваха депутатите от ГЕРБ, Движение за права и свободи, ПП-ДБ и Има Такъв Народ, а „ Възраждане “ бяха „ срещу “.

Приемането на ратификацията на първо четене докара до разногласия в пленарна зала. От „ Възраждане “ се опълчиха на
толкоз бързото приемане
на това съглашение за разлика от техния референдум, който въобще не беше прегледан в зала. Деян Николов от „ Възраждане “ разяснява, че Росен Желязков е „ позор “ за ръководител на Народното събрание.

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ също сподели, че държанието на ръководителят на Народно събрание Росен Желязков е било срамно във връзка с референдума на „ Възраждане “ и неговото „ Този парламент е позор по доста линии “, уточни той.

Желязков пък им отговори, че „ чувството за позор е субективно чувство “ и прикани „ не бъркайте жанра – това е Народно заседание, не е фейсбук “.

На 11 юли 2023 година бе подписан контракт за
финансиране сред ЕИБ и ББР за заем,
отпуснат за дребните и междинните предприятия и предприятия със междинна пазарна капитализация в размер на 175 000 000 евро. Условие за отпущането на заема от Европейска инвестиционна банка е даването на държавна гаранция.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР