До края на деня изтича срокът за предложения между първо

...
До края на деня изтича срокът за предложения между първо
Коментари Харесай

Изтича срокът за предложения по актуализацията на бюджета и законопроектите за извънредното положение и енергетиката

До края на деня изтича срокът за оферти сред първо и второ четене по актуализацията на бюджета и Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние. Народните представители и парламентарните групи ще имат опция за оферти до 18.00 ч., осведоми Агенция " Фокус ". Трите законопроекта ще бъдат прегледани на второ гласоподаване във водещите парламентарни комисии в неделя, а в понеделник следва гледането им на изключително съвещание от пленарна зала.

Законът за държавния бюджет на Република България за 2020 година

Промените в Закона за държавния бюджет за 2020 година бяха признати на 3 април 2020 година Те плануват увеличение на лимита за вдишване на нов държавен дълг о 2, 2 милиарда лева на 10 милиарда лева Измененията предвиджат Министерският съвет може да издава държавни гаранции по нови заемни съглашения на Българската банка за развиване по Закона за Българската банка за развиване в размер до 700,0 млн. лева или тяхната валутна равноценност при съблюдаване на законодателството в региона на държавните помощи.

Със Закона за държавния бюджет се оферират и промени в Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване. Там би трябвало да бъде отразена мярката 60/40, с която се цели опазване на работните места в страната. За застраховане на нужния запас по бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО) за фонд „ Безработица “ се предлага увеличение на прехвърлянето от държавния бюджет за бюджета на ДОО в размер на 1,43 милиарда лева, в това число 1 милиарда лева за спомагателни разноски и 430 млн. лева за компенсиране на предстоящо несъблюдение на приходите по бюджета на ДОО.

Законът за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние

Промените в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние са по отношение на неговото удължение до 13 май. Със законопроекта ще се разясни, че държавните и локалните органи, в това число и институциите, не стопират своята активност и проължават да работят при съблюдаване на всички законови условия и при вземане предвид на въведените противоепидемични ограничения. Законът дава опция на органите и институциите да провеждат гъвкаво своята активност.

Със законопроекта се предлага актовете, с които министърът на опазването на здравето вкарва краткотрайни ограничения и ограничавания по отношение на изключителното състояние да подлежат на авансово осъществяване. Със законопроекта се предлага да не се стопират периоди по Закона за публичните поръчки и концесионни процедури, като откритите производства и процедури да бъдат приключени. Текстовете предиждат да спрат да текат единствено давностните периоди, планувани в нормативни актове, с приключването на които се погасяват права на частноправни субекти.

Законът за енергетиката

Измененията в Закона за енергетиката също бяха признати на 3 април и със законопроекта се цели да бъде регламентиран механизъм за възобновяване на суми по контракти, подписани сред публичния доставик „ Булгаргаз “, ЕАД и неговите клиенти. Това се постанова по отношение на постигнатото предоговаряне на цената на природния газ сред „ Газпром Експорт “ и „ Булгаргаз “ от 5 август 2019 година

Промените плануват опция за Комисията за енергийно и водно контролиране да може да приема решения за одобряване на цени на природния газ със задна дата от 5 август 2019 година до момента. Според измененията в закона, в случай че клиентът заплаща на действително ползване, в първата фактура ще му се приспадне надвзетата сума за топлинна сила. При клиентите с планирани сметки разликата в цените и сумата за връщане ще се отрази в изравнителните сметки.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР