До края на 2025 година цената на тока ще скочи

...
До края на 2025 година цената на тока ще скочи
Коментари Харесай

До края на 2025 година цената на тока ще скочи с 40%

До края на 2025 година цената на тока ще скочи с 40% в следствие на промените в Закона за енергетиката, които са импортирани от Министерски съвет в Народното събрание. Това обаче надали ще стане едновременно. Най-вероятно покачването на цената ще е постепенно. Следващото повишаване на тока се отсрочва за от 1 юли 2024 година, написа „ Труд “.

В момента междинната цена на тока за семействата е към 146 лева за мегаватчас без Данък добавена стойност и без таксите за достъп и транспорт. А борсовата цена на тока на пазарния сегмент “Ден напред ” е 208 лева за мегаватчас. Промените в закона за енергетиката плануват семействата да заплащат пазарни цени на тока, което при днешните цени би означавало покачване на сметките с над 40 на 100.

Поскъпването на тока евентуално ще стане последователно. Пълната либерализация на пазара на ток ще бъде от 1 януари 2026 година, гласят препоръчаните промени в закона. Първоначалният вид на измененията предвиждаше първият стадий на либерализацията на пазара да започва от началото на 2024 година Но след доста отрицателни мнения по плана, в това число и от страна на КЕВР, в редактирания вид се предлага това да стане от 1 юли 2024 година

До средата на идната година ще работят сегашните контролирани цени на тока. От 1 юли 2024 година до края на 2025 година КЕВР също ще дефинира на какви цени електроразпределителните сдружения да продават ток на битовите консуматори.

Но в този временен интервал ЕРП-та ще купуват електрическа енергия на пазарни цени. За разликата сред цената, на която ЕРП-та купуват електрическа енергия, и на която я продават на семействата, ще получават обезщетения от Фонд “Сигурност на електроенергийната система ”. От средата на идната година ще отпадне ролята на НЕК на публичен снабдител на електрическа енергия и ще отпаднат квотите за продажба на ток от електроцентралите на НЕК на избрани от КЕВР цени.

Това значи, че с цел да бъдат поддържани сегашните цени на тока, ще трябват големи суми за отплата на ЕРП-та.

В ръцете на КЕВР е оставено решението дали токът да нарастне на няколко стъпки от 1 юли 2024 година до края на 2025 година, или от средата на идната година да има минимална смяна и внезапното повишаване да бъде оставено за началото на 2026 година, когато семействата ще би трябвало напълно да минат на свободния пазар на ток.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР