До края на 2023 г. ще могат да се издават

...
До края на 2023 г. ще могат да се издават
Коментари Харесай

Започват да издават новите лични карти с чип в края на 2023 година

До края на 2023 година ще могат да се издават по нов модел персонални карти, позволение за престояване и карта за престояване. Това разгласи заместник-министърът на вътрешните работи Моника Димитрова-Бийчър на конференция по отношение на oбществената поръчка с предмет „ Проектиране, създаване и ръководство на Система за издаване на български персонални документи потомство 2019 “, извоювана от немски консорциум, с който беше подписан контракт през декември 2022 година.

Новите персонални документи ще бъдат създавани по напълно нова идея, която по думите на заместник-министъра, трансформира метода, по който ще бъдат издавани персоналните документи – визия, съвременен дизайн, отговарящи на актуалните условия на стандарти за качество и отбрани. Ще бъде подсилена тяхната отбрана против имитация. Това ще е напълно ново потомство персонални карти и ще бъдат едни от най-сигурните в Европа и в целия свят.

Представителят на немския консорциум Злати Петров показа задачите на плана. „ Преминаваме от децентрализиране на системата към централизиране. Повишава се равнището на отбраната на българските документи за идентичност на международно равнище. Ще се вкара и електронна идентификация. Срокът за осъществяване на плана е 19 месеца, като в края на интервала те би трябвало да са въведени в употреба “, обясни той.

„ В персоналните карти ще има вграден чип. Ще се построи напълно нова постройка, където ще бъде ситуирана системата и друга постройка, в която ще се обитава административния екип “, стана ясно от думите на Петров.

По време на конференцията бяха показани мостри на това по какъв начин ще наподобяват новите персонални карти.

Зам.-министърът на Министерство на вътрешните работи добави, че с изключение на предварителното внедряване на системата и машините, които включват извънредно съвременни технологии, ще бъдат направени три типа документи за идентичност – персоналната карта, документ за престояване и документ за краткотрайно престояване. Те ще имат висока отбрана, тъй че да се лимитират фалшификациите. Снимката на документите ще стои на гърба на носителя. Регламент на Европейска комисия ни задължи да има опция при прекосяваме на електронните гейтове, да излизат персоналните данни на индивида.

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР