До края на 2023 г. е възможно да се изпълнят

...
До края на 2023 г. е възможно да се изпълнят
Коментари Харесай

Удълбочават бургаското пристанище с европари за жп линии и в солидарност с Украйна

До края на 2023 година е допустимо да се изпълнят 10-15% от общия размер действия

Европейски средства се пренасочват за драгиране на бургаското пристанище . Парите са по Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ (ОПТТИ) за миналия програмен интервал 2014 – 2020 година

Решението е взето от Министерския съвет предходната седмица. От стенограмата от съвещанието излиза наяве, че парите се пренасочват поради съществено закъснение при планове, свързани с възобновяване на железопътната мрежа.

Индикативно към 7 милиона евро са планувани по ОПТТИ за драгирането на пристанище Бургас , като се възнамерява планът да бъде приключен в новия програмен интервал по Програма „ Транспортна съгласуваност “ (ПТС) 2021-2027, осведомиха от Министерството на превоза и известията след питане на „ Флагман “.

Посредством капитално драгиране на басейна сред Терминал „ Бургас Запад “ и Терминал „ Бургас Изток 2/2А/ ” ще се основат нужните условия за метод и маневриране на корабите и ще се обезпечат потребностите от нови маневрени зони, съгласно капиталовите планове на пристанищните оператори на терминалите, ситуирани в акваторията на пристанище Бургас, показаха от ведомството на министър Георги Гвоздейков.

Към сегашния миг липсват кейови места за контейнеровози с дълбочина 15,50 м  на терминалите в региона на пристанище Бургас, защото са въведени ограничаващи параметри за прегазване и дължина на корабите, които не подхождат на параметрите на най-големия разчетен транспортен съд, за който е проектирана съответната кейова стена. Удълбочаването на акваторията на корабните места съставлява капитално драгиране, с което ще бъдат реализирани нови планови дълбочини, което ще разреши безвредно влизане на по-големи кораби. Реализацията на плана ще разреши обработка на кораби с дължина до 260 м, широчина до 32 м, прегазване до 14.5 м и БТ 80 000 т.

До края на 2023 година е допустимо да се изпълнят 10-15% от общия размер действия . Необходимите средства за довеждане докрай на плана се възнамерява да бъдат обезпечени посредством ПТС 2021-2027. Въвеждането в употреба на кейовите места се планува за началото на 2025 година Посредством реализацията на плана пристанище Бургас ще се развие като съответна входна/изходна точка по кулоар „ Ориент/Източно-Средиземноморски “ и ще се способства за осъществяването на Плана за деяние за „ Коридори на солидарността “ посредством основаването на нови благоприятни условия за експорт на селскостопански артикули и други товари от Украйна , оповестиха още от ведомството за „ Флагман “.

Иначе средства от ОПТТИ се пренасочват и за други планове – разширението на метрото в София, обходния път на Бургас от Автомагистрала „ Тракия “ към летището, както и рационализация на инфраструктурата на Фериботен комплекс – Варна.

 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР