До края на 2022 г. се очаква продажбите на електронна

...
До края на 2022 г. се очаква продажбите на електронна
Коментари Харесай

Бъдещето на пазаруването: търгове, излъчвани на живо в социалните мрежи

До края на 2022 година се чака продажбите на електронна търговия онлайн в Китай да доближат 423 милиарда $, сочат предвижданията на консултантската компания McKinsey. Новата наклонност припомня на дните на телешоп извършването на покупки, въпреки и с леки промени. По време на пандемията обществените медии сполучливо замениха физическите магазини и започнаха да основават свои платформи за онлайн търговия, като най-успешните такива бяха Фейсбук Marketplace и секцията за извършване на покупки на Instagram. Днес зараждащата се мода е известни персони да продават артикули по време на лайвстрийм лъчение онлайн.

Феноменът #TikTokMadeMeBuyIt
Дали лайвстрийм наклонността ще бъде сполучлива в Европа, доколкото се оказва и в Китай, е под въпрос. TikTok Shop, маркетплейс за продажби онлайн в платформата за къси видеа, към момента се тества в Европа и Съединени американски щати. Освен TikTok други водещи платформи, в това число Amazon, YouTube, Фейсбук и Instagram, също тестват разновидности на електронната търговия онлайн. Данни за представянето на услугата към този момент няма.

В Китай, където системата за онлайн продажби онлайн е одобрена, в основата на сполучливите излъчвания онлайн са хората пред камерата. Най-популярните инфлуенсъри в Китай като Остин Ли продават артикули на стойност над 1 милиарда $ в границите на единствено едно предаване. Само по себе си извършването на покупки посредством обществени медии не е ново. Почти две трети от потребителите споделят, че са купили нещо посредством обществените медии, съгласно изследване на Accenture измежду повече от 10 души по света.
Реклама
А въздействието на TikTok върху пазарните привички на потребителите е очевидно. Хаштагът #TikTokMadeMeBuyIt, с който потребителите посочват, че са решили да купят избран артикул поради платформата, към този момент е употребен над 18.5 милиарда пъти.

Доскоро потребителите трябваше да напущат платформите, с цел да завършат покупките си, употребявайки връзки към други маркетплейс уеб сайтове като Amazon. Целта на обществените мрежи в този момент е транзакцията да се прави в самото приложение било то посредством маркетплейс, или продажби онлайн. YouTube не разкрива таксите си, само че TikTok и Meta, която има Фейсбук и Instagram, получават 5% от всяка продажба, направена на платформата им.
Пазарни упования
Агенция The Fifth предвижда, че електронната търговия в обществените мрежи във Англия ще нарасне от 4.2 милиарда паунда през 2021 година до към 6.1 милиарда през 2023 година, като извършването на покупки онлайн ще усили каузи си от 29% на 45%. Очаква се обаче секторът да не се промени доста през идващите 12 месеца. Причината - инфраструктурата на платформите е неподготвена.

" Някои от технологиите са тромави, сътрудниците за осъществяване не са на място, прибавят от The Fifth. Но главният проблем е апетитът на потребителите да купуват с едно кликване, което е мъчно за реализиране. "
Реклама
Лесното закупуване е фундаментално, с цел да може извършването на покупки онлайн да работи: потребителите би трябвало да могат да гледат наличието и да закупуват продуктите неотложно, едно " безпроблемно " преживяване, към което промишлеността се стреми.

В уеб дизайна е известно " правилото на трите кликания ". С други думи, в случай че потребителят не може да откри мечтаната информация в границите на три кликвания на мишката, той напуща уеб страницата. Amazon сведе това до едно кликване. Социалните мрежи би трябвало да са още по-бързи, с цел да завоюват потребителите. Предимството на обществените медии в тази ситуация е персонализирането посредством логаритми, които могат да предскажат с кое наличие е евентуално да взаимодейства потребителят по отношение на предходни лайкове, което улеснява предлагането на подобаващи други артикули.

" Вашата активност, в това число покупките, може да повлияе на това, което виждате ", споделя чиновник на Instagram. " Aко разгледате сбирки от колела в магазини в Instagram, e доста евентуално да видите повече наличие за колела в други артикули на Фейсбук. "

По-рано тази година Apple нанесе удар на логаритмите, откакто показа програмен продукт, който разрешава на хората да се откажат от това по какъв начин данните на техните телефони се употребяват за продажба на персонализирани реклами. Изчисления на Meta демонстрират, че настройката ще докара до понижаване на рекламните доходи на компанията с към 10 милиарда $ през 2022 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР