До Коледата остават точно 20 дни, но преди това ще

...
До Коледата остават точно 20 дни, но преди това ще
Коментари Харесай

Преди Никулден: Как рибарите ще посрещнат празника и каква риба ще сложим на трапезата?

До Коледата остават тъкмо 20 дни, само че преди този момент ще честваме Никулден. Празникът на св. Николай Чудотворец се пада този понеделник и по традиция на него се яде риба.

Рибари от Бургаско обаче споделиха, че тази година уловът не е бил, какъвто са очаквали.

Снимка: bTV

Очаквахме огромни улови, само че тази година, само че Свети Никола не даде това, което чакахме, споделя риболовец.

В късния следобяд риболовните кораби се прибират в пристанището в Созопол, за последно преди Никулден и преди времето да се утежни.

" Чернокоп и сафрид малко. Малко, не е кой знае какво, както го споделят хората, че морето ври от риба. Ври от медузи! ", сподели Ангел Мавров – риболовец.

Снимка: bTV
На пазара в Бургас български е единствено шаранът, чернокопът и сафридът. Останалата риба е импорт. Но търговците се кълнат, че продукцията е прясна.

И дават обещание цената на рибата за празника да не скача.

" 7 лева ще го продавам шарана, има сътрудници, които продават и на 6. По принцип са естествени цените, всеки може да си разреши по едно шаранче за празника да посрещне добре ", изяснява продавачът Росен Тодоров.

Снимка: bTV

От организацията по риболовство регистрират, че потреблението на риба у нас се е нараснала.

" Последните две години има леко повишаване в самото ползване, по отношение на 2017-2016 година с към килограм-килограм и малко, което не е малко количество за нашата дребна страна. Българската риба не е за подценяване. Тя е по-вкусна от всяка друга ", сподели Галин Николов - изп. шеф, ИАРА.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР