До каква степен смъртта на един човек, който на всичкото

...
До каква степен смъртта на един човек, който на всичкото
Коментари Харесай

Защо Западът не може да скъса със Саудитска Арабия?

До каква степен гибелта на един човек, който на всичкото от горната страна е и персонаж от второстепенно значение, може да раздруса международната геополитика? Може ли да сложи под въпрос едни връзки, които десетилетия на различия по арабско-израелския проблем, напрежение след петролния потрес през 1973 година, разочарованието след атентатите от 11 септември и разочарованието след подписването на иранската нуклеарна договорка през 2015 година не съумяха да пресечен? Убийството на саудитския публицист Джамал Кашоги в консулството на страната му в Истанбул имаше пронизителен отзив измежду западните страни дотам, че да стартират да слагат под въпрос нуждата от преосмисляне на връзката им със остарелия съдружник, написа в своя публикация ливанският ежедневник L`Orient-Le Jour.

В Съединените щати и в по-малка степен в Европа политици, някогашни дипломати, интелектуалци и публицисти през последните седмици се хвърлиха на амбразурата, с цел да пазят времето преди и след Кашоги. Те желаят страните им да се отдалечат на безвредно разстояние от уахабитското кралство, както и принц Мохамед бин Салман, обвинен за гарант на убийството, да поеме отговорност. " Да бъде преразгледан характерът на взаимоотношенията е хубаво нещо, само че то би трябвало да се направи на трезва глава, а не въз основа на моментните страсти ", отбелязва за L`Orient-Le Jour Джералд Фeйерщайн, някогашен дипломат на Съединени американски щати в Йемен, в този момент заместник-председател на Института за Близкия Изток във Вашингтон. Залозите са големи, както в стопански, по този начин и в политически проект: стабилността на цената на петрола, битката против радикалния ислям, ограничението на иранското въздействие, договорите за защита. Рияд е основен състезател по всички основни въпроси в Близкия и Среден изток.

Да скъса с този сътрудник за Запада би означавало да дестабилизира един стратегически за международната стопанска система и геополитика район. " Дори Саудитска Арабия да не е най-съвършената страна в света, на Запад не могат да си разрешат да се окажат лице в лице с една нестабилна страна ", споделя Фредерик Шарийон, професор по интернационалните връзки в университета Sciences Po Paris. Особено откакто новият мениджърски екип в Рияд е изцяло кадърен да употребява опасността от безпорядък, с цел да се задържи на власт.

Добър съдружник

Саудитска Арабия остава най-големият експортьор на нефт в света и най-големият клиент на оръжие. Но връзките сред западняците и саудитците не могат да бъдат оценени единствено през простата призма на петродоларите: дипломатическият аспект е също толкоз значим. " Не можем да организираме арабска политика, без да опрем до Саудитска Арабия в даден миг ", показа преди няколко месеца западен дипломатически източник, поискал анонимност.

В продължение на доста десетилетия Западът, отпред с Америка, трансфораха своя съюз с кралството в един от стълбовете на своята районна политика. " Саудитска Арабия беше добър съдружник на Съединените щати, партньорство, което датира от края на Втората международна война, от позиция на сигурността и стабилността в района. Рияд беше на страната на Вашингтон в опита му да се опълчи на руската агресия през 1960 година и 1970 година, както и в Афганистан през 1980 година, и по време на войната в Персийския залив (1991 г.). През всичките тези години работихме доста тясно със саудитците и те бяха доста положителни сътрудници ", изяснява Джералд Фейерщайн. " Докато израелско-палестинският спор беше определящ за района, Саудитска Арабия беше модераторът в арабския свят ", отбелязва от своя страна Мишел Дюкло, някогашен дипломат на Франция в Сирия, сега геополитически консултант в института " Монтен ".

Отношенията с Рияд нормално се възприемани позитивно от западняците и в никакъв случай не са били поставяни под въпрос, макар унаследяването на властта. През тези десетилетия кралството си е спечелило репутацията на предан и сдържан артист, незаместим сътрудник в региона на най-богатите. Нито петролният потрес от 1973 година, директно предизвикан от Саудитска Арабия, нито дълбоките разлики по арабско-израелския въпрос продължително засегнаха тази връзка.
Атаките от 11 септември, когато 15 от 19-те камикадзета се оказаха от Саудитска Арабия, обаче промени обстановката. " От 11 септември в връзките сред Саудитска Арабия и Съединените щати нещо се счупи. По-късно то бе поправено, само че анти-саудитските настроения останаха латентни и дълбоки в американската политическа класа ", прибавя Мишел Дюкло.

От този миг ние сме надалеч от развода, само че напълно надалеч и от медения месец. Съединените щати нахлуват в Ирак през 2003 година за смут на своя саудитски съдружник, който се опасява, че рухването на Саддам Хюсеин директно ще укрепи неговия огромен противник Иран. Още по-лошо, след идването на Барак Обама през 2008 година, значимостта на този съюз е под въпрос. Президентът на Съединени американски щати отхвърли да се намеси в Сирия през 2013 година, макар потреблението на химическо оръжие от режима и подписа през лятото на 2015 година нуклеарно съглашение с Иран. Саудитците се усещат ненапълно предадени от техния популярен съдружник и обкръжени от иранските им врагове, чието въздействие се популяризира в целия район. Именно в този подтекст ще се роди нова Саудитска Арабия, която внезапно ще скъса с политиката си на нерешителност и на военна невмешателство.

Докато Саудитска Арабия не предизвикваше огромни разтърсвания, Западът си затваряше очите за тъмната страна на своя съдружник. На всички е ясно, че уахабитското кралство надалеч не споделя западните полезности и още по-малко слага под подозрение двусмислената си роля във възхода на радикалния ислямизъм, разрешен от властта на петродоларите и тяхната строга идеология. " Заради офанзивите на Ислямска страна в Европа се е развило съмнението, че уахабитската идеология е била част от възхода на джихадизма ", отбелязва Мишел Дюкло. Тази причинно-следствена връзка, въпреки и опростена, значително е съдействала за утежняването на имиджа на кралството в американското и европейското публично мнение.

Отклонения

Намесата на Саудитска Арабия в Йемен, най-бедната страна на Арабския полуостров, хипотетичното похищение на Саад Харири в Рияд през ноември 2017 година и убийството на Джамал Кашоги неотдавна още повече подрониха престижа на кралството, а западните страни бяха упрекнати, че си затварят очите за крайностите на техния съдружник. Въпреки че едно малцинство в институциите от няколко години приканва за оттегляне, трябваше да се случи немислимата и злокобна спекулация с журналиста Кашоги, с цел да осъзнае болшинството, че саудитският съдружник в действителност се е трансформирал и да почне да се пита дали към момента заслужава да бъде дипломиран като подобен.

В публикация на списание Politico, озаглавена " Подмазването на Тръмп пред Саудитска Арабия става смешно ", Аарон Дейвид Милър твърди, че " саудитците са инцидентен и постоянно насилствен сътрудник по сигурността, без убеждения, и техните ползи, изключително под въздействие на принц Мохамед бин Салман, са единствено спорадично съгласувани с нашите. " Бившият консултант на шестима държавни секретари на Съединени американски щати отхвърля един по един причините, които целят да показват кралството като неразлъчен съдружник. Според него Саудитска Арабия се трансформира в дестабилизиращ детайл, чиито дейности единствено ускориха въздействието на Иран в района, а Вашингтон, който си е самодостатъчен в енергетиката, към този момент не се нуждае от Рияд за доставка на нефт.

Под управлението на престолонаследника Саудитска Арабия умножи импулсивните и несполучливи интервенции на открити и закрити подиуми, с зелена светлина от администрацията на Тръмп, който вижда в него незаместим сътрудник, който да се опълчи на иранската агресия и да инициира развой на арабска стандартизация с Израел. Престолонаследникът, който сега е под огъня на критиците, е считан от някои среди във Вашингтон за опасност за тези връзки, както и за опасност за " стабилността на Саудитска Арабия ", акцентира Фредерик Шарийон. " Рияд е стратегически съдружник и тази връзка си коства да се резервира, само че не непременно. Нашата позиция в международен проект и нашата национална сигурност ще бъдат по-силно наранени, в случай че пренебрегваме Мохамед бин Салман и не се грижим за него ", увери предходната седмица сенатор Линдзи Греъм, непосредствен другар на Доналд Тръмп. Идеята е да се разграничат връзките на алианса със Саудитска Арабия, от една страна, и връзката с Мохамед бин Салман, от друга. " Някои желаят да запазят първата, като трансформират втората ", проучва Фредерик Шарлийон. " Тръмп от ден на ден се изолира в ентусиазма си по отношение на бин Салман и в този момент повече от всеки път Западът ще бъде по-взискателен към Саудитска Арабия " акцентира Мишел Дюкло.

Общите ползи не са изчезнали, даже са станали в по-малка степен подвластни от саудитското черно злато. Вашингтон държи на цялостната непоклатимост на пазара, който неизбежно зависи от политиката на кралството. " Победа над ислямския екстремизъм, въздържане на Иран и прогрес по израелско-палестинския въпрос - Саудитска Арабия се явява основен състезател по всички тези проблеми, " проучва Джералд Фейерщайн. " Може би Саудитска Арабия не е толкоз значима, колкото преди, само че към момента е значим сътрудник ", прибавя той. Ако за момента Доналд Тръмп отхвърля да упрекна Мохамед бин Салман, то Съединените щати дадоха ясни сигнали на своите съдружници, че огънят е станал оранжев. Те ги приканиха да прекратят войната в Йемен и да се помирят с Катар, който е подложен на ембарго от страна на кралството и техните съдружници от юни 2017 година Западът желае да каже на своя сътрудник, че е отишъл прекомерно надалеч и би трябвало да се върне в редицата. Те чакат той да се върне към обичайна си политика, до момента в който продължава модернизацията си. Дали Рияд обаче е подготвен да съблюдава тези нови червени линии? Това частично би сложило под въпрос новия статут на Саудитска Арабия, такава каквато би желал да я види и престолонаследника: нападателна, непокорна и самостоятелна мощ, в положение да завладее целия Близък изток.

L`Orient-Le Jour
Превод: Петя Михайлова, news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР