До г-жа Цвета Караянчева, председател на Народното събрание на РБДо

...
До г-жа Цвета Караянчева, председател на Народното събрание на РБДо
Коментари Харесай

Срам е да облагаме книгите с най-високия ДДС в Европа

До госпожа Цвета Караянчева, ръководител на Народното събрание на Република България

До господин Бойко Борисов, министър-председател на Република България

До господин Владислав Горанов,министър на финансите

До господин Боил Банов, министър на културата

До господин Красимир Вълчев, министър на образованието и науката

Уважаеми госпожи и господа,

Обръщаме се към вас с огромна паника за българската книга, просвета и нематериалност. През миналите три десетилетия у нас внезапно набъбна неграмотността, понижа читателската аудитория и това значително се дължи на високите цени на българските книги, образователни пособия и печатни издания. Българските учебници (безплатни до 7 клас) остават скъпи за гимназиалния курс. И в случай че преди прехода се нареждахме измежду най-четящите страни в света, с най-ниски цени и досегаемост до книгите, в този момент е таман противоположното. Статистиката демонстрира доста тревожни данни.

Една от основните аргументи за тази отрицателна наклонност е високият % на Данък добавена стойност - един от най-високите в страните на Европейския съюз. Ето и информация по отношение на налога върху книгите в Европа:

Англия и Ирландия - 0%

Люксембург - 3%

Италия, Испания - 4%

Румъния, Хърватска, Кипър, Малта, Полша, Унгария - 5%

Франция - 5.5%

Гърция, Швеция, Холандия, Португалия, Белгия, Гърция - 6%

Германия - 7%

Естония, Литва - 9%

Словения - 9,5%

Австрия, Словакия, Финландия - 10%

Латвия - 12%

Чехия - 15%

България - 20%

А в Турция, която е отвън Европейски Съюз, към този момент е 0%! И в случай че една книга в прилежаща Румъния коства 5 лева, у нас цената на същата като размер и щемпел е най-малко 12 лева Високи са и цените на родните учебници и пособия, което затруднява материално огромна част от популацията. Накратко казано: книгата през днешния ден стана недостъпна за българите.

Проблем е за библиотеките в страната, даже за тези в огромните градове, да се снабдят с новите книги заради високите цени и лимитираните им дотации. Издаването на книги у нас става все по-трудно - непрестанно възходящите цени на печата и хартията принудиха наши издатели да печатат продукцията си в отдалечен Китай! Високите налози, измежду които най-тежък е Данък добавена стойност (наречен неслучайно от издателите и обществеността " данък-убиец " на българската книга и нематериалност!), авторските права, огромните търговски отстъпки за разпространителите (достигащи 50%!) - всичко това оскъпи и затрудни книгоиздаването. Авторите и преводачите са онеправдани и получават най-малък % за тежкия си креативен труд, в случай че въобще книгата се осъществя на книжния пазар при тези несъответстващи на родния витален стандарт цени. Някои издатели принуждават българските създатели да заплащат за издаване на техните произведения, обявявайки ги за непродаваеми. В основата на всичко това е крайната висока цена, в чието образуване на всеки стадий се начислява 20% Данък добавена стойност. Според статистиката българинът отделя годишно за книги едвам 10 лева Във всички страни на Европейски Съюз, а също и в редица други отвън него, книгата се употребява с преференциална Данък добавена стойност ставка. Колкото и парадоксално да звучи, у нас с преференции се употребяват туризмът и хазартът!

Затова настояваме да преразгледате Закона за облагане с Данък добавена стойност на издателските артикули. Предлагаме за учебниците и образователните пособия да се одобри 0% Данък добавена стойност, за книги от български създатели - 5%, за преводни книги - 7%. Намалената ставка на Данък добавена стойност е най-хубавата поддръжка от страна на страната, с цел да може промишлеността да разполага с повече средства, които да влага в почтено възнаграждение на авторски права на писатели, илюстратори, преводачи и други, в по-разнообразна издателска продукция, в по-качествена полиграфична направа, в по-добро разпространяване и обезпечаване на достъп до книгата, както и в начинания за поддръжка на четенето.

Това писмо се поддържа от всички членове на Българския ПЕН-център. С вяра, че българската книга ще оцелее!

Български ПЕН-център - ЗДРАВКА ЕВТИМОВА, ръководител

Инициативата се поддържа от:

Съюз на българските писатели - доктор Боян Ангелов, ръководител

Съюз на преводачите в България - Веселина Райжекова, ръководител

Съюз на самостоятелните писатели - акад. Марин Кадиев, ръководител

Сдружение на българските писатели - проф. Михаил Неделчев, ръководител

Съюз на българските публицисти - Снежана Тодорова, ръководител

Съюз на националните читалища - доктор Николай Дойнов, ръководител

Асоциация " Българска книга " - Велизара Добрева, председател

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР