До федералните парламентарни избори в Германия остават 10 седмици и

...
До федералните парламентарни избори в Германия остават 10 седмици и
Коментари Харесай

До германските избори остават 10 седмици

До федералните парламентарни избори в Германия остават 10 седмици и макар солидната преднина по известност на ръководещите християндемократи на канцлера Ангела Мекрел, борбата за гласове се изостря. Уличните борби на полицията с анархисти в Хамбург по време на срещата на Г-20 бе последният мотив на опозицията и съдружните сътрудници от социалдемократическата партия да подлагат на критика остро ръководството на Меркел.

Но занапред ще се види дали това събитие ще има чак такова значение, каквото му отдават съперниците на канцлера. Меркел нееднократно е показвала, че печели повече благосклонности като поръчител на сигурността на германците.
По мотив оставащите единствено два месеца и половина до вота на 24 септември организация ДПА направи къс преглед на предизборната конюнктура:

- социологическо изследване, представено от " Ди Цайт " в сряда, демонстрира, че 36% са " в действителност разчувствани " от вероятността Меркел да ръководи още 4 години. Едва 15% мислят по този начин за водача на социалдемократите Мартин Шулц

- консерваторите поддържаха канцлера за избора на Хамбург като място за срещата на върха на Г-20, макар че градът е прочут като обичаен център на така наречен самостоятелна последна левица в Германия; Меркел получи поддръжка за избора си и от някои от съпартийците на Шулц, а това отслабва опцията събитията да бъдат употребявани дейно в предизборната акция

- Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на Шулц показа в неделя План за бъдещето на Германия, в който апропо се обeщават до 20 000 евро федерални средства за в допълнение образоване на всеки жител над 18 години, който работи; фондовете ще са ориентирани най-вече към въвеждане на хората в цифровата стопанска система

- ГСДП предлага в същата предизборна платформа да се бори да спре средства от еврофондовете за всяка страна от Европейски Съюз, която отхвърля да одобри бежанци, към този момент получили утвърждение за престой в съюза; страните, приели повече от контрактуваното, ще получават финансови бонуси; през 2018г. стартират договарянията за идващия бюджетен интервал на Европейски Съюз след 2021г. и в документа се споделя: " солидарността не е еднопосочна улица - който изрично отхвърля да приема бежанци или взе участие в данъчен дъмпинг или води разрушителна за конкуренцията данъчна политика, не демонстрира взаимност ".

- Ангела Меркел изрично счита да изкара цялостния си 4-годишен мандат като канцлер, в случай че получи четвърти следващ подобен на 24 септември; в изявление в неделя за националния ефирен канал ARD тя още веднъж се разгласи срещу въвеждането на пределна квота за приемане на бежанци - въпрос, по който не престават острите разногласия с баварския Християнсоциален съюз (ХСС)

- каквото и да дава обещание Меркел, не може да ѝ се има доверие, до момента в който не забележим предизборната стратегия на ХСС; преди този момент всички политики, за които тя приказва, подлежат на смяна, съобщи Мартин Шулц.

Какво следва тази седмица

- в понеделник има съвещание на партийното управление на Зелените; чака се скоро по-късно да бъде оповестена предизборната платформа на партията

- министърът на правораздаването Хайко Маас ще произнесе тирада в Дрезден, отдадена на езика на омразата и разпространението на " подправени вести "

- вътрешното министерство на Хамбург - град със статут на федерална провинция, ще има в сряда за разискване на ограниченията за сигурността след поуките от Г-20

- Мартин Шулц ще се срещне в четвъртък с френския президент Еманюел Макрон в Париж, където германецът ще произнесе слово пред елитния университет Sciences Po.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР