До две седмици проблемите с електронните рецепти ще бъдат решени,

...
До две седмици проблемите с електронните рецепти ще бъдат решени,
Коментари Харесай

Хинков: До две седмици проблемите с електронните рецепти ще бъдат решени

До две седмици проблемите с електронните предписания ще бъдат решени, съобщи министърът на опазването на здравето Христо Хинков, който взе участие през днешния ден в конференция във Варна. Той посочи, че няма връщане обратно, защото, в случай че в този момент се върнем към хартиените предписания, значи промяна няма да има.

Вече пети ден следим последствията и тоталния безпорядък, настъпил след въвеждането на наложителната електронна рецепта за антибиотици и медикаменти за диабет, показват от Българския лекарски съюз. От съсловната организация обявиха, че при липса на ограничения ще стартират митинги и правосъдни каузи за отбрана правата на лекарите и пациентите.

От съюза оферират няколко стъпки за решение на проблемите като измежду тях са редом потребление на хартиена и е-рецепта за избран интервал от време; основаване на приложение за пациента с информация за лекарствените наличия в аптеките; бързо въвеждане на цифров указател на всички лекарства у нас и съблюдаване на нормативната уредба във връзка с генеричната подмяна и законови промени за повишение контрола при отпущането на медикаменти.

Въпреки проблемите със системата здравният министър Христо Хинков съобщи, че тази промяна няма да се върне обратно. Той даде двуседмичен период проблемите да бъдат решени иуточни, че кодовете на медикаментите към този момент са обединени и това ще улесни процедурата за аптеките.

Пред публицисти заместник-министърът на опазването на здравето Илко Гетов регистрира, че се покачва броят на издадените и изпълнените електронни предписания и понижава броят на анулираните такива поради неточности или пропуски.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР