До дни трябва да бъде обявен списъкът на съдиите, пожелали

...
До дни трябва да бъде обявен списъкът на съдиите, пожелали
Коментари Харесай

Министър Славов осветли странни подходи на Гешев при изслушването в Страсбург

До дни би трябвало да бъде разгласен описът на съдиите, поискали да са ad hoc прокурори. Това съобщи правосъдният министър Атанас Славов.

" В комисията LIBE към Европарламента са били доста сюрпризирани, че при висяща процедура във Висш съдебен съвет основният прокурор е решил да върви при тях. Създаде се чувство, че той надали не е бил задължен да отиде, нищо сходно няма ", добави той.

По думите му Гешев се е присъединил онлайн в закритото съвещание на комисията в Страсбург.

" Главният прокурор имаше правото първи да бъде изслушан от комисията - имаше право да бъде изслушан за половин час, а завърши за 15 минути. Министерството на правораздаването имаше право да бъде изслушано за към половин час, продължи 1 час. Зам.-министър Дечев беше на място, аз се включих онлайн, с цел да срещна членовете със съвещанието на Висш съдебен съвет и причините ", описа Славов.

По изявлението на председателстващата комисията ин`т Велт стана ясно, че те са доста сюрпризирани, че при висяща процедура във Висш съдебен съвет основният прокурор е решил да върви при тях.

" Създаде се чувство, че той надали не е бил задължен да отиде, нищо сходно няма ", разяснява министърът.

" Дори госпожа ин`т Велт сподели: Вие хем самичък сте тръгнал по лична воля, а след това претендирате, че е нелегитимно и са ви съдили във ваше неявяване ", описа министърът.

" Бяха настрана двете чувания, чух някакви неща, само че те бяха в закрито съвещание и няма по какъв начин да ги оповестя. Важното обаче е, не да се основава подстрекателство, че има нови и нови доказателства и ще се вършат някакви чутовни разкрития, а в случай че в действителност се разполага с тези обстоятелства, те да бъдат изнесени и да има обвинителни актове ", сподели министърът. 

" Най-големият проблем на управлението на прокуратурата, изключително по времето на Гешев, е селективното включване и изключване. Когато решат - работят, когато решат - пазят или опъват чадър.

Сега видяхме една свръхактивност в последните седмици. Какво вършиха в миналите 3-4 години под негово управление ", попита Славов. И описа, че този въпрос е бил заложен на Гешев и по време на чуването - откакто тази информация я има от години, за какво в този момент се е сетил. 

" Основният акцент на комисията беше - за какво чак в този момент, в случай че сте имали тези данни, за какво не са изнесени и няма формирани производства ", добави Славов.

Запитан кой ще извършва функционалностите на Гешев, до момента в който се избере нов основен прокурор, министърът изясни, че наследникът би трябвало да се дефинира от пленума на Висш съдебен съвет, тъй като той избира по принцип основен прокурор.

" Не е моя работа да споделям кое да е това лице, значимото е да няма никакви подозрения във връзка с интегритет и професионализъм ", добави Атанас Славов.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР