До дни ще бъде подписан договорът за строеж на двата

...
До дни ще бъде подписан договорът за строеж на двата
Коментари Харесай

До дни подписваме договор за новите многофункционални кораби

До дни ще бъде подписан договорът за градеж на двата нови многофункционални кораба за Военноморските сили. Това сподели през днешния ден във Варна министърът на защитата Красимир Каракачанов. Той добави, че няма късмет планът да не бъде осъществен, макар че сега има опити за политическо лобиране да се попречи на осъществяването му.  Снимка: Българска телеграфна агенция
" Обжалванията към договорката завършиха и следва подписването на контракта ", добави Каракачанов. По думите му градежът на корабите ще се осъществя във Варна.

Министърът на защитата през днешния ден взе участие в гала по отбелязване на 50-а годишнина от основаването на Трети дивизион противоминни кораби и въвеждането в състава на Военноморските сили на два новопридобити минни ловеца, купени от Нидерландия.  Снимка: Българска телеграфна агенция
Сред гостите бяха началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, посланикът на Нидерландия в България Берендина Мария Тен Тъшър, офицери, представители на локалната и държавната власт, жители. Корабите получиха имената " Струма " и " Места ", а на тях тържествено бе вдигнат флагът на бойния флот.

Министър Каракачанов уточни, че от 2009 година не е вдиган флагът на нов военен транспортен съд на Военноморски сили. По думите му придобиването на минните ловци е следващото доказателство, че способността на армията ни се усилва и тя стартира последователно да преодолява проблемите си, насъбрани през последните десетилетия.

Военноморските сили имат потребност от още кораби от този вид и в близко време може да се проведат нови диалози с Кралство Нидерландия, добави адмирал Ефтимов.
 Снимка: Българска телеграфна агенция
Той уточни, че цената на двата новопридобити минни ловеца е алегорична, само че напъните на военните ни моряци да ги усвоят надалеч не са такива.

По думите на Ефтимов, с цел да бъдат изцяло годни за употреба корабите, има потребност от още работа по тях, само че те са осъвременени и противоминното им съоръжение е положително. Най-вероятно действителното им потребление ще стартира в средата на идната година.

" Предстои да бъдат прегледани и няколко оферти за подводници за потребностите на Военноморски сили ", сподели още началникът на защитата.

По думите му диалози текат с Норвегия и Италия. " По тази тематика обаче е нужна действителна преценка - освен за положението на съдовете, а и какви са нашите благоприятни условия за поддържането им, защото подводниците са предизвикателство в това отношение ", добави Ефтимов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР