До днес не беше ясно дали Лавров ще участва в

...
До днес не беше ясно дали Лавров ще участва в
Коментари Харесай

България позволила на Лавров да лети до Скопие

До през днешния ден не беше ясно дали Лавров ще взе участие в срещата на върха на Организацията за сигурнос и съдействие. Сега обаче външният министър на Русия показва, че ще взе участие, в случай че София отвори небето си за съветската делегация, а също така някои западни страни са поискали да се срещнат с него. Това е изненадващо, поради напъните на Запада да изолира Москва от интернационалната сцена поради войната в Украйна. Лавров обаче не уточни кои водачи са изразили такова предпочитание.

 

Лавров поочи, че е бил поканен от РСМ.

 

" Явно България е дала обещание на Македония, че ще отвори въздушното си пространство - в случай че това се случи, ние ще бъдем там. Да забележим ", сподели Лавров на конференцията " Примаковски четения " в Москва, представен от организация " Ройтерс ".

 

“Санкциите постоянно имат дерогации “, съобщи Петер Стано – представителят на висшия представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел.

 

Дерогациите важат за значими интернационалните конгреси като Организация на обединените нации и в тази ситуация ОССЕ и изключително в случай че разискваните на тях тематики са свързани с аргументите, заради които въпросните лица са в санкционния лист на Европейски Съюз, добави той.

 

Срещата на върха би трябвало да се организира от 30 ноември до 1 декември. РСМ сега ръководи ОССЕ. В Организацията членуват 57 страни, измежду които и Русия. За да стигне до страна, която няма изход на море, на съветската делегация ще й се наложи да мине през въздушното пространство на други членки на Европейски Съюз и НАТО. Много страни обаче взеха решение да затворят небето си за Москва поради войната. С изключение на Беларус Лавров не е посещавал нито една европейска страна от началото на нашествието.

 

Държавите от Европейски Съюз могат да разрешат прелитането на самолета на Лавров, както и управляващите в Скопие могат да издадат позволение за кацане и за присъединяване в срещата, което няма да бъде нарушаване на глобите.

 

Припомняме, че през юни 2022 годинапосещението на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров в Сърбия бе анулирано, откакто България - дружно със Северна Македония и Черна гора, отхвърли да отвори въздушното си пространство за самолета на съветския посланик. Това се случи по времето на кабинета " Петков ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР