До десет жалби на ден за надписани сметки за парно

...
До десет жалби на ден за надписани сметки за парно
Коментари Харесай

До 10 жалби дневно за надписани сметки за парно и вода

До 10 тъжби дневно за надписани сметки за парно и вода получават във Федерацията на потребителите. Това изясни пред „ Монитор “ специалистът в организацията Константин Павлов. Близо 700 са недоволствата против „ Топлофикация “ през работните дни за предходната година, а 120 са за повишени фактури за вода.

18 са подадените тъжби против банки и компании за бързи заеми, а 35 са недоволствата от недоволни клиенти на мобилни оператори. От началото на тази година до 11 януари от „ Топлофикация “ във Федерацията на потребителите са се жалвали още 23-ма души.

„ От тези 623-ма души 480 са със заведени каузи или ние завеждаме каузи против „ Топлофикация “. Има много начисления за оптимален размер.

От топлофикационното сдружение настояват, че не е бил обезпечен достъп до жилището на съответния клиент, а в това време хората са чакали по през целия ден на посочените дати. Така се начислява оптимален размер, без някой да е отчел. 54 от случаите ни са тъкмо такива “, разяснява Константин Павлов.

Той даде образец с клиент, на който нормално е начислявано доплащане в размер на 50 лв.

При последната изравнителна сметка за предишния отоплителен сезон обаче се оказало, че клиентът дължи още 1219 лв..

„ Сами виждате, че това е нелогично. Затова завеждаме контраискове против съдия-изпълнители и тогава дължимите суми отпадат. Имаме към 70 папки с по 200 каузи до момента. Само за предходната година са заведени 214 каузи, с помощта на които са отпаднали дължимите суми на клиенти.

Но бих споделил, че към този момент хората са доста по-информирани в това отношение. Наясно са, че когато ги осъдят, би трябвало да изчакат съдия-изпълнителят да завърши изпълнителното произвеждане. А единствено преди пет години потребителите се плашеха, в случай че им се обадят по телефона и някой им съобщи, че ще ги съди “, сподели Павлов. Според него това се дължи на преекспонирането на разнообразни случаи в общественото пространство и по тази причина хората надали не са считали, че ще им вземат жилището.

„ Мога да ви уверя, че за 17 години от активността ни нямаме нито един подобен случай. Няма по какъв начин за отговорности към „ Топлофикация “ да ти конфискуват парцела. А „ силата “ на сдружението е тъкмо в това - да плаши. Имали сме само случаи за взет апартамент при обвързване към банки, и то в случай че това е второ жилище на индивида “, разяснява още специалистът. Той подсети и че има лист на Министерския съвет, в който ясно са разказани несеквестируемите движимости – т.е. тези, които не могат да бъдат взети и при наложително осъществяване.

„ А имайте поради, че нормално хората със отговорности не имат нищо, което може да бъде отнето. Затова потребителите чакат да мине отминалостта и даже от време на време не търсят подпомагане “, добави Павлов.

Недоволни купувачи питат по какъв начин да върнат закупени дарове

Традиционно и при нас доминират най към този момент недоволствата от надписани сметки за парно и вода. Напоследък обаче доста постоянно консуматори ни питат по какъв начин да върнат закупени дарове. Това изясни пред „ Монитор “ и ръководителят на „ Активни консуматори “ Богомил Николов. Според него хората към момента бъркат правото да върнеш стока при онлайн извършване на покупки с това от магазина.

„ Много постоянно се спори при връщането на продукта в 14-дневен период, в случай че е поръчан от онлайн магазин. Правото за това е абсолютно, само че от време на време търговци слагат ограничаващи условия. Това е постоянно срещан проблем при нас “, изясни Николов.

Потребители са търсили помощта на асоциацията и при повтаряне на резервации, както и при неприятно обслужване в хотели по време на екскурзии.

„ Затова би трябвало да се четат мнения, само че бъдете деликатни. Имайте поради, че в случай че са прекомерно възторжени, евентуално не са същински. Тогава се преувеличава “, посъветва Богомил Николов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР