До болка позната тема. И наистина много болезнена. Но няма

...
До болка позната тема. И наистина много болезнена. Но няма
Коментари Харесай

СПИН - страшната истина - I

До болежка позната тематика. И в действителност доста мъчителна. Но няма по какъв начин на този ден да я пропуснем. Или да затворим очи пред толкоз заплашителен проблем. Защото прекалено много хора са наранени от него и тъй като би трябвало постоянно да сме виновни към най-ценното, което притежаваме- живота си. А и да бъдем  човечни с тези, които са имали неприятен шанс или са сбъркали, разчитайки само на шанса си и в този момент няма по какъв начин да се върнат обратно, а просто са длъжни да одобряват заболяването като част от всекидневието си.
 

Истината, такава, каквато е:
 
Фактите са смразяващи:

На всеки 12 секунди един човек се заразява.

В момента броят на болните е към 35 милиона.

Около 1600 българи живеят с тази страшна диагноза. Това са единствено публично оповестените случаи. Смята се, че броят ми в реалност доближава 4000.

До момента 2012 година е белязана от към 100 нови случая за нашата страна, като близо 70 на 100 от новооткритите инфектирани са на възраст до 18 години.
 
И толкоз. Не считам, че би трябвало да не преставам с тези истини, с цел да ви убедя какъв брой е ужасяваща действителността. Просто ще кажа едно, което всеки би ви казал- животът ви е един и е скъп. И даже да е къс, и даже да минава като момент, направете този момент паметен и благополучен! Не го превръщайте в дълга и мъчителна мъка!
 
Заразяване
 
Мисля, че всеки от нас е наясно по какъв начин става, само че ето някои изключително значими обстоятелства по тематиката:

В нашата страна се изследва всяка единица дарена кръв за антитела към ХИВ. Това предопределя извънредно рядкото заразяване при кръвопреливане

Заразяването по кръвен път се случва най-често при ползващите инжекционно (най- вече венозно) опиати, поради получаването на по- голямо количество кръв, респективно вирус. По-рядко може да се болестите при подкожното инжектиране, татуирането, пиърсинга.

Може да се болестите по кръвен път и когато кръв от ХИВ серопозитивен попадне през наранена кожа или лигавици, както и при прикосновение на инфектирана кръв с очната лигавица (конюнктивит).

При попадането на кръв върху предмети на бита, като се изключи поредно прилагане на самобръсначки, ножички и четки за зъби, също няма значителен риск от заразяване поради бързото загиване на вируса при изсъхване на кръвта.

Експериментално е доказано, че при замърсяване на предмети от външната среда с лабораторно отгледан вирус, вирусът умира в границите на два-три часа.
 
 
СПИН не се предава при:
 
- Разговор със инфектиран
- Кихане, кашляне- не се съдържа в секретите на носа и гърлото
- Ръкостискане, прегръдка и целувка
- Битови контакти, приложимост на общи принадлежности
- Ползване на публични тоалетни и басейни
- Ухапване от инсекти
 
Затова, в случай че имате прочут, притежател на вируса, не се дръжте по този начин, като че ли е скверен. Тези хора са като всички останали и имат потребност от обикновено другарство. Осигурете им го, тъй като единствено това им е останало от естествените неща! Всъщност, доста по-опасни са болните от грип, само че тях не ги пренебрегваме като “негодни ”, нали?
 
Разлика сред ХИВ и СПИН
 
Какво е ХИВ?

ХИВ е човешки имуннодефицитен вирус, с който имунната система е неспособна да се оправи. Подчертавам - вирус. При заразяването вирусът инфектира клетките. С течение на времето, при намаляване на имунната система, ХИВ може да повреди клетките и да докара до същинското разболяване, при което настъпват и действителните признаци на СПИН. ХИВ има способи, които му оказват помощ да отбягва отбраната на тялото, в това число да мутира бързо. Без терапия, вирусът прогресира в болест приблизително сред три и осем години. Това важи при хора, които се хранят обикновено и имат мощна имунна система.

Какво е СПИН?

Крайната фаза на болестта. Казано по различен метод - човек, инфектиран с ХИВ, последователно стартира да боледува все по-често, до момента в който положението му не се утежни напълно и не стане прекомерно съществено. Тогава идват и страшните признаци на заболяването.Продължава: СПИН - страшната истина - II
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР