До 70% от жените с диагноза рак на гърдата, могат

...
До 70% от жените с диагноза рак на гърдата, могат
Коментари Харесай

Започва ера без химиотерапия за рака на гърдата в ранен стадий

До 70% от дамите с диагноза рак на гърдата, могат да избегнат химиотерапията и нейните най-тежки вторични резултати. Голямата вест, която може да преобърне изцяло лекуването на болестта, беше обявена на годишната конференция по раковите болести в Чикаго. Без химиотерапия може да се лекуват и пациентите с рак на белия дроб.

Изключването на химиотерапията може да стане допустимо посредством оценка на резултатите от всеобщо употребен и сега генетичен текст и използването на хормоналните лекарства, които се предписват след интервенция на тумори, отбелязва „ Фигаро “.

Според проучването, оповестено в New England Journal of Medicine, генетичният тест, който се основава на 21 гена, анализира много добре риска от рак. " Данните удостоверяват, че оценката на риска от рецидив на рака може да пощади дамите от излишно лекуване ", акцентира водещият създател на проучването нюйоркският онколог доктор Джоузеф А. Спарано.

Сега доста от дамите би трябвало да понесат след интервенцията химиотерапия в допълнение към хормоналните медикаменти, с цел да се предотврати възможното завръщане на заболяването. Според интернационалното изследване обаче, извършено измежду 10 000 дами, равнището, над което би трябвало да се приложи химиотерапия, може да се вдигне без риск за пациентките.

От години се прави генетичен тест на туморите, който планува вероятността за рецидиви. Той дава резултат по канара от 0 до 100. Досега химиотерапията беше препоръчване, в случай че резултатът е над 25. Под 10 не се предлагаше. Това изправяше дамите в сивата зона сред 11 и 25 пред алтернатива. Според новото проучване при дамите от тази група, следени в продължение на 9 години, химиотерапията не би повлияла на риска.

Откритието ще има огромен резултат върху лекарите и пациентите, тъй като ще ограничим токсичните лечения, споделя съавторката Кати Албейн, онколог от болничното заведение „ Лоуола Медисин “ в Чикаго. Само в Съединени американски щати пациентките с рак на гърдата в ранен етап, които ще си спестят химиотерапията, са към 65 000.

Изследванията чертаят ново близко бъдеще и за страдащите от рак на белия дроб. Ако генетичните разбори на туморите открият разновидности, пациентите ще получават медикамента, ориентиран тъкмо към този тип разновидност. Освен това ще се развива и различен вид лекуване – имунотерапия. Така ще се избегнат тежките резултати от токсичната химиотерапия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР