До 56 български военнослужещи могат да участват в оказването на

...
До 56 български военнослужещи могат да участват в оказването на
Коментари Харесай

Кабинетът разреши български военни да обучават украинската армия, може и в България - Свят

До 56 български военнослужещи могат да вземат участие в оказването на военна и военно-техническа помощ на Украйна и Въоръжените сили на Украйна в границите на стартиралата на 15 ноември м. година Мисия на Европейския съюз за военна помощ за Украйна. Това реши на днешното си съвещание служебното държавно управление на Гълъб Донев.

С решението си кабинетът извършва Решението на Народното събрание на Република България за оказване на военна и военно-техническа поддръжка на Украйна. Кабинетът, както е по закон, позволява присъединяване на военнослужещи от въоръжените сили на Република България в Мисията на Европейски Съюз за военно подкрепяне на Украйна (European Union Military Assistance Mission in Ukraine - EUMAM).

Разрешението е за един щабен офицер за увеличаване на Звеното за обмисляне и осъществяване на военни задачи и интервенции на Европейски Съюз в Кралство Белгия; за до 5 офицери или сержанти в Многонационалното командване на Европейски Съюз за общовойсково образование в Република Полша или Многонационалното командване за специфична подготовка във Федерална република Германия и до 50 военин за образование за потребление на предоставеното в границите на EUMAM въоръжение и техника, на територията на държави-членки на Европейски Съюз или на наша територия в България. Тази част от решението значи на процедура, че у нас също биха могли да бъдат обучавани украински военни.

„ Участието на български военнослужещи в EUMAM ще бъде явен знак за поддръжката на страната ни към Общата политика за сигурност и защита и в частност на задачата за военно подкрепяне на Украйна “, се споделя в решението на кабинета.

На 15 ноември м. година започва Мисията на Европейския съюз за военна помощ за Украйна ( EUMAM Ukraine ), която има за цел да поддържа в допълнение Украйна в изискванията на продължаваща война. Мисията има за цел да укрепи военния капацитет на украинските въоръжени сили, тъй че те да могат да пазят териториалната целокупност и суверенитета на Украйна в границите на нейните интернационално приети граници и да пазят цивилното население.

Мисията има мандат за обезпечаване на самостоятелно, групово и профилирано образование на до 15 000 членове на украинските въоръжени сили на разнообразни места в държавите-членки на Европейски Съюз. Командващ на EUMAM UKraine е флотски адмирал Ерве Блежан, шеф на отдела за обмисляне и осъществяване на военни интервенции (MPCC).

Срокът на задачата е за първичен интервал от 2 години, в решението на Министерски съвет на България е посочено, че разрешението е за целия период на задачата.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР